Ismerd meg a cseh Donald Trumpot, aki Orbán mintájára építené újra Csehországot

FILM
2017 november 13., 05:45
comments 150

Ritkán készülnek már olyan dokumentumfilmek, mint amilyen az Andrej Babis agrárbefektetőből lett politikusról szóló 2015-ös Matrix AB, pedig sokat lehet az ilyenekből tanulni a modern politika és az újkori populizmus működéséről. 

Vít Klusák rendező és stábja egy éven keresztül kísérhette el mindenhova az akkori pénzügyminisztert, akinek a pártja, a centrista-populista ANO azóta megnyerte a cseh választásokat, és most épp kormányt alakítana, ha volna kivel. A film keretét egy vetítés adja, amit a film készítői tartanak Babis és stábja számára, és ami után a főhős egyáltalán nem boldog.   

A szlovák származású, 63 éves Babis 2011-ben indította el politikai mozgalmát: kifejezetten a "megállás nélkü rabló és hazudozó" politikai elittel szemben határozta meg magát és minden nagygyűlésen az államot szétfeszítő korrupcióról beszélt. ( Az ANO, azaz az Elégedetlen Polgárok Akciója csehül rövidítve egyébként igent jelent.Amikor Babis bevállalta a forgatást, még rutintalannak számított a politika világában, ma már talán másként döntene, de a népszerűségének ez sem ártott. 

Elitellenességét a politika kezdettől fogva nem vette komolyan, nagyjából olyan lesajnáló, megmosolygó hangulat vette körül, mint az elnökválasztáson indulni készülő Donald Trumpot. A Forbes által 8,7 milliárd koronára (2,6 milliárd dollárra) becsült vagyonával Babis a második leggazdagabb cseh üzletember, aki az Agrofert mezőgazdasági nagyvállalaton keresztül halmozta fel vagyonát, később a vegyipar és a média irányába mozdult tovább. Övé az egyik legnagyobb cseh napilap, a Lidové Noviny, a főszerkesztő pedig állandó teniszpartnere. Kapcsolatai régóta minden irányban erősek, és úgy lázad a politikai elit ellen, hogy évtizedek óta nyakig benne ül.

1980-ban, miután több évet lehúzott az állampárti Petrimex kereskedelmi vállalatnál; belépett a kommunista pártba is, és többek szerint éveken keresztül a csehszlovák titkosszolgálat, az STB ügynöke volt. (Legközelebbi munkatársa mai napig az a Libor Široký, aki közismert STB-ügynök volt és erős kapcsolatokkal bírt a KGB irányába is.) Vagyonát is innen halmozta fel: az Agrofert később a Petrimex egyik állami leányából vált ki és a privatizáció nyomán az egyik legjelentősebb cseh agrárvállalattá fejlődött, hogy aztán monopolhelyzetet verekedjen ki magának a cseh húsiparban. A cég egyik beszállítója a filmben részletesen elmeséli, miként kötötte magához és semmizte ki őt az áremeléssel Babis és cége, hogy aztán utat nyisson az olcsóbb külföldi beszállítók előtt.

Az ANO októberi győzelmének gyűlésén október 21-én Prágában
photo_camera Az ANO októberi győzelmének gyűlésén október 21-én Prágában Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Politikusok segítettek egyengetni a cég útját: Babis jó kapcsolatot ápolt például a Zeman-kormány pénzügyminiszterével, Ivo Svobodával és Stanislav Gross későbbi szocdem miniszterelnökkel is. Tomas Pergler, aki  Egy oligarcha története címmel könyvet írt Babisról, azt is állítja, hogy éveken keresztül kapcsolatban állt azokkal a rendőrségi vezetőkkel is, akik az Agrofert pénzügyeit vizsgálták.

Babis úgy kampányolt a korrupció ellen, hogy közben egyik csalási ügye váltotta a másikat. A tíz éve Prága mellett épült Gólyafészek-konferenciaközpont ügyében mai napig vizsgálódik az OLAF, miután cége 50 millió koronát (2,2 millió dollárt) szedegetett össze a gigaprojekthez a kis- és középvállalkozásoknak szánt uniós alap támogatásaiból, Mirek Topolánek és az ODS-kormány asszisztálása mellett. 2012-ben az Agrofert adócsalási ügybe keveredett, de a cseh választókat ez sem érdekelte: az ANO vezette "lázadás" 2013-ban 18 százalékkal 47 mandátumot nyert a cseh képviselőházban. 

Nem tudott ellenállni a hatalomnak és rögtön beszuszakolta lázadó pártját Bohuslav Sobotka szocdem kormányába, aminek pénzügyminisztere és miniszterelnök-helyettese lett. A nagyvállalatokat priorizáló adórendszer bevezetése gyorsan megmutatkozott az Agrofert számaiban is: 2016-ra 40 százalékkal, 8,6 milliárd koronára (355 millió dollárra) növelte nettó nyereségét.  Ez sem ingatta meg a csehek bizalmát Babisban, aki valósággal - ahogy Jan Belicek és Pavel Splichal elemzők írják róla - csúcsra járatta a semmitmondás politikáját. 

Jiri Pehe, Vaclav Havel egykori tanácsadója szerint Babis az örök szabadságharc hevében lángoló cseh néplélekre próbál hatni, amikor az "elnyomásra törekvő" Európai Unió és az euró bevezetése ellen kampányol. Nem meggyőződése miatt harcol a bevándorlás ellen, és küldené észak-afrikai táborokba az Európába igyekvőket, hanem mert a csehek úgy gondolják, nincs szükségük idegenekre. És nem azért támogatja a közművek további privatizációját, mert hisz a kis államban, hanem mert a csehek nem igazán bíznak az intézményekben. 

Babis a politikán keresztül látta biztosíthatónak a kampányát látványosan támogató Agrofert továbbterjeszkedését. Nem titkolja, hogy pont úgy tekint Csehországra is, mint egy nagyvállalatra - ezért is cukkolják a cseh Trumpnak, aki sokak szerint saját vagyonának megóvása érdekében vágott bele a politikába. 

Nem szívleli az ellenvéleményeket, ellenlábasai  szerint álszent hazugságait és diktatórikus eszközei vannak, de beosztottjai így sem kérik számon rajta a szigorú hierarchiát, és szerelmesen tekintenek fel rá. Még az ANO főpolgármester-jelöltje, Jan Kasl is arról beszél, hogy Babis más világban nőtt fel, nem demokrata, hanem egy cápa, aki  azt tanulta meg, hogy el kell venni, amire szükséged van, különben más veszi el előled. És akinél minél lojálisabb vagy, annál magasabbra juthatsz, cserébe van pénz, fegyver, paripa és van közösségi élmény.  

Autogramosztás Prágában
photo_camera Autogramosztás Prágában Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Magyar szemmel a Matrix AB legérdekesebb jelenete az, amikor Babis egy sarokba félrevonulva arról beszél Pető Tibor prágai nagykövettel, hogy a hülye cseh firkászok megtalálnák, ha esetleg Orbánnal találkozna és a demokrácia végével riogatnának. Pedig Babis szerint nagyon jó dolga van a magyar kormányfőnek, akinek nem kell bizottságokkal meg koalíciós partnerekkel vesződnie, mint a cseh kollégáknak, ami "nonszensz".  Arról is beszél, hogy Varga Mihállyal szokott találkozni, de Orbánnal nem mer, mert akkor megint megkapja a "hülye újságíróktól", hogy nem demokrata. A prágai nagykövet erre felajánlja, hogy ha fontos, meg lehet szervezni a találkozót a sajtó tudta nélkül is.

link Forrás

Idén májusban Sobotka megunta a sorozatos balhékat és pénzügyi szabálytalanságok miatt kivágta a kormányból Babist, de valójában ezzel inkább szívességet tett neki. Az ANO októberben simán megnyerte a választást: 200-ból 78 helyet elhozott a cseh parlamentben, és messze a legerősebb frakciót alakíthatta meg (az ODS-nek 25, a szocdemeknek 22 hely jutott mindössze). 

A cseh elemzők a kampányban látják a siker titkát. Az "utca embere" valósággal rajong az aluljáróban fánkot és kávét osztogató, joviális, de keménykezű TSZ-elnökre hajazó Babisért, és láthatóan nem veszik magukra, hogy az "Elnök úr" szánakozva vált szót nyugdíjasokkal, rázza le aprópénzzel a hajléktalanokat, és lapogat hátba fiatalokat egy-egy közös szelfi közben. Nézni is kínos, milyen megvetve oltogatja Babis a minisztériumi beosztottakat, akik képtelenek időre összefabrikálni egy exceltáblát.  

Babis stábja felépített egy teljesen hamis "közületek jöttem, nektek is sikerülhet" hangulatú imázst, és ebbe a "keményen dolgozó nagyember" képébe belefér az is, hogy a kedves vezető fölényeskedik a kevésbé szerencsésekkel, hiszen megdolgozott érte, és ha a cégét sikeressé tette, miért ne sikerülne ugyanez Csehországgal is. Arról a Babisról sikerült egy ilyen "mi fiunk borja" képet festeni, aki tanulmányait Svájcban végezhette el, ahol édesapja ENSZ-szakértőként dolgozhatott, és aki a csehszlovák szocializmus egyik kegyeltje volt.  

Szatirikus ellentüntetés a fánkokkal és kolbászokkal kampányoló Andrej Babissal szemben
photo_camera Szatirikus ellentüntetés a fánkokkal és kolbászokkal kampányoló Andrej Babissal szemben Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

A kampány épp ettől a kamu kultusztól működött: a reklámok és óriásplakátok nem merült el szakpolitikai kérdésekben, a korrupció felszámolását, a bérek rendezését, az "országot leuralni igyekvő unió" elleni szabadságharcot tűzték zászlajukra, érzelmi azonosulást kínáltak, rövid pórázra fogták saját médiájukat (a filmben egy ponton a cseh Berlusconiként is emlegetik) és nyertek. Főleg az elmaradottabb régiók szavaztak az ANO-ra, ahol  folyamatos lódítások és korrupció dacára is hitelesebbnek tartották a konkurens ODS-t vezető Petr Fialánál és a TOP 9-et vezető Miroslav Kalouseknél. 

A kérdés most az, hogy merre tovább. Egyrészt gondot jelent, hogy az OLAF 2015 decembere óta a cseh rendőrséggel együttműködve egyre jelentősebb csalásokat tárt fel az Agrofert-projektek közelében, augusztusban a hatóságok mentelmi jogának felfüggesztését is kezdeményezték, októberben pedig az érintett maga vallotta be, hogy csalással vádolják. 

Másrészt hiába nyerte az ANO fölényesen a választásokat hiába bízta meg kormányalakítással Milos Zeman cseh államfő, Babissal senki nem hajlandó összefogni, a győztes pedig hallani sem akar megismételt választásokról. Babis szerint jelenleg a legéletszerűbb megoldás az, hogy "ha a többiek nem akarják teljesíteni programjukat, akkor azt mi részben felvállaljuk, és így fogunk velük tárgyalni". Izgalmas hónapok jönnek Csehországban. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.