Senki se akar összefogni a cseh választások nyertesével

2017 október 29., vasárnap 13:02
123

Andrej Babis szerint nincs értelme koalíciós kormányról tárgyalni, mert egyik párt sem hajlandó velük komolyan tárgyalni a kormányprogramról. A populista Babis pártja, az ANO fölényesen nyert a múlt heti csehországi választáson, de így is csak 29,65 százaléknyi szavazatot szerzett, amely a magyarnál arányosabb cseh választási rendszerben a mandátumok 39 százalékára, 78 képviselői helyre elég csak. Így, bár az államfő Babist bízta meg kormányalakítással, koalíciós kényszer van.

Babis szerint viszont "sajnos a pártok kategorikusan elutasítják velünk az együttműködést, mégpedig olyan határozottan, hogy jelenleg nincs is értelme valamiféle koalíciós kormányról tárgyalni". A hozzá közeli Prima kereskedelmi tévén sugárzott beszélgetésben a megismételt választások ötletét visszautasította. "Ez jelenleg szóba sem jöhet" - mondta. A patthelyzet feloldására az az ötlete, hogy "ha a többiek nem akarják teljesíteni programjukat, akkor azt mi részben felvállaljuk, és így fogunk velük tárgyalni".

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt