Senki se akar összefogni a cseh választások nyertesével

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Andrej Babis szerint nincs értelme koalíciós kormányról tárgyalni, mert egyik párt sem hajlandó velük komolyan tárgyalni a kormányprogramról. A populista Babis pártja, az ANO fölényesen nyert a múlt heti csehországi választáson, de így is csak 29,65 százaléknyi szavazatot szerzett, amely a magyarnál arányosabb cseh választási rendszerben a mandátumok 39 százalékára, 78 képviselői helyre elég csak. Így, bár az államfő Babist bízta meg kormányalakítással, koalíciós kényszer van.

Babis szerint viszont "sajnos a pártok kategorikusan elutasítják velünk az együttműködést, mégpedig olyan határozottan, hogy jelenleg nincs is értelme valamiféle koalíciós kormányról tárgyalni". A hozzá közeli Prima kereskedelmi tévén sugárzott beszélgetésben a megismételt választások ötletét visszautasította. "Ez jelenleg szóba sem jöhet" - mondta. A patthelyzet feloldására az az ötlete, hogy "ha a többiek nem akarják teljesíteni programjukat, akkor azt mi részben felvállaljuk, és így fogunk velük tárgyalni".

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.