Az ANO milliárdos miniszterelnök-jelöljének nagyon tetszik, hogy Orbán azt csinál, amit akar

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Andrej Babis cseh milliárdos pártja, az ANO nagy fölénnyel nyerte a cseh választásokat, derült ki szombat délután.

Az Index ennek kapcsán emlékeztet rá, hogy egy pár évvel ezelőtti dokumentumfilmben Babis Orbán Viktorról is mondott pár keresetlen szót. Azért keresetlent, mert egy bekapcsolva hagyott mikrofon rögzítette a beszélgetést közte és a magyar Pető Tibor nagykövet között.

Babis arról sztorizgat, hogy a hülye cseh újságírók megköveznék, ha Orbán Viktorral találkozna, „vége a demokráciának”, mondanák. Babis mégis irigykedik a magyar miniszterelnökre, mert szerinte neki nem kell a koalíciós partnerrel „vesződnie”, mint neki. (Ó, mit szólhat ehhez szegény KDNP!) Babis, akinek agrárérdekeltségei Magyaországon is jelentősek, Varga Mihály miniszterrel találkozik rendszeresen a magyar kormány tagjai közül.

A jobbközép ANO eddig a szociáldemokratákkal kormányzott közösen, ám a CSSD nagyon rossz eredményt ér el a választáson, ahol nemcsak a „cseh Trumpnak” nevezett populista Babis szerepelt jól, de az euroszkeptikus pártok is.

A CSSD máris jelezte, hogy nem akar bent maradni a kormányban. 

Babis 2017 májusáig volt a koalíciós kormány pénzügyminisztere és gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettese. A kormányt a szocdemekkel (CSSD) és a kereszténydemokratákkal koalícióban irányított az ANO.  (Index)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.