Meglepetés a cseh választáson: Nagy fölénnyel nyert az ANO

Tbg
külföld
2017 október 21., 12:30
comments 255

Szombaton délután fejeződött be a képviselőházi választás Csehországban. A választási részvétel 60 százalék fölött alakult kicsivel.

A választásokat az Andrej Babis szlovák származású milliárdos vezette jobbközép ANO mozgalom nyerte. A „cseh Trump”-nak nevezett politikus lehet Csehország új kormányának első embere.  

A szavazatok 98%-ának összeszámlása után már biztos az ANO győzelme, amely a szavazatok madjnem 30%-át vitte el (29,8%). Ez sokkal nagyobb előny, mint amire korábban a felmérések alapján számítani lehetett. 

A választás eredménye, és a megszerzett képviselői helyek száma pártok szerint
photo_camera A választás eredménye, és a megszerzett képviselői helyek száma pártok szerint Fotó: Áktuálne.cz

Óriási meglepetésre ráadásul a további helyezéseken nem a nagy múltú, mérsékelt pártok osztoztak, hanem pl. az EU-ellenes retorikájáról ismert, 2015-ös alapítású Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) párt, amely 10,6%-ot szerzett, és ezzel negyedik lett, és harmadikként végzett a Kalózpárt.

Másodikként futott be végül a liberális-konzervatív polgári párt, az ODS (11,3%).

A jelenleg kormányzó szocialisták (CSSD) csupán a szavazatok 7,3%-át húzták be az AFP szerint, a Cseh és Morvaország Kommunista Pártja 7,8%-ot szerzett.

A törvényhozás kétszáz fős alsóházába bejutott még az ugyancsak kormányon lévő Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL, 5,8%), valamint a Polgármesterek és Függetlenek (STAN, 5,3%) nevű tömörülés.

A választások után nehéz kormányalakítási tárgyalásokra lehet számítani. A legfőbb probléma az, hogy Babis ellen büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanújával. 

A nagy pártok többsége a választási kampányban azt állította, hogy nem fognak együttműködni a Babis vezette ANO-val. Felmérések szerint Babis kormányfői elfogadása, illetve elutasítása a társadalomban nagyjából 50-50 százalék.

A szlovák származású, de kárpátaljai magyar felmenőkkel is rendelkező Andrej Babis Csehország második leggazdagabb oligarchája, minden harmadik kenyeret az ő érdekeltsége állít elő az országban, négyszer nagyobb a vagyona, mint a leggazdagabb magyaré Csányi Sándoré. Remek portrét rajzolt róla a G7, érdemes elolvasni.

A Reuters úgy jellemzi, hogy Babis is kihasználta a cseh társadalom egy részében ébredező EU-szkepszist, elutasítja a migrációt, az EU további bővítését, de elutasítja azt a fajta illiberális állameszményt, amit a magyar és a lengyel kormány gyakorol.

A hagyományosan kétnapos voksolás nyugodtan zajlott le. Súlyosabb rendzavarásról, törvénysértésről az urnák délután két órai zárásáig nem érkezett jelentés. (MTI/AFP/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.