Nem a szex okozza a hirtelen szívmegállást

Egészségügy
2017 november 13., 08:52
comments 109

A Los Angeles-i Cedars-Sinai Heart Institute több ezer hirtelen szívmegállásos esetet vizsgált meg, és arra jutott, hogy azt csak legritkább esetben okozhatja a szex.

A 4557 megvizsgált esetből csak 34 olyat találtak, amikor valakinek szex közben vagy szex után egy órával áll volna meg a szíve. Ugyanakkor ebből 32 eset férfiakkal történt, szóval náluk nagyobb a valószínűsége ennek.

A kutatás eredményeit az Amerikai Szívügyi Szövetség találkozóján mutatták be. Sumeet Chugh, a Cedars-Sinai Heart Institute kutatója szerint ez az első olyan vizsgálat, amely összefüggést keresett a szex és a hirtelen szívmegállás között.

A szívmegállás a vérkeringésnek a hirtelen megszűnését jelenti, aminek következtében megszűnik az életfontosságú szervek oxigénellátása. Gyors beavatkozással a szív általában újraindítható, de enélkül általában halálhoz vezet.

Ugyanakkor a hirtelen szívmegállás nem azonos a szívinfarktussal, bár az is okozhatja. A szívinfarktusnál már más a helyzet, mert azt akár a szex is kiválthatja.(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.