Olaszország nem lesz ott a focivébén - 1958 óta először

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Megtörtént a szinte elképzelhetetlen: Olaszország válogatottja nem lesz ott a 2018-as oroszországi világbajnokságon. Ez lesz a 21-ik vébé, az olaszok az eddigi 20-ból csak kettőt hagytak ki, az első 1930-ast, amin nem is indultak, és az 1958-ast, az egyetlent, amire nem sikerült kvalifikálni magukat.

Fotó: MARCO BERTORELLO/AFP

Miután a pótelejtezők első meccsén múlt héten Svédországban 1:0-ra kikaptak a házigazdáktól, sejteni lehetett, hogy az olaszoknak nem lesz könnyű dolguk. A hétfő este a milánói San Siróban rendezett visszavágót ráadásul az UEFA külön megbolondította azzal, hogy a legendásan rossz és kiszámíthatatlan spanyol Mateu Lahozt jelölte játékvezetőnek. Ő minimum három, de inkább négy elég egyértelmű tizenegyest nem fújt be, bár becsületére legyen mondva, hogy mindkét irányba tévedett.

A feszült meccsen a játékosok sem segítették a spanyol bíró dolgát, aki az első fél órában négy sárga lapot is kénytelen volt kiosztani, ezekből kettőt a legendás olasz védóhármas két tagja, Chiellini és Barzagli kaptak. A félidő eleje inkább a svédeké volt, a vége viszont egyértelműen az olaszoké, akiknek az utolsó percekben több nagy helyzete is volt.

A második félidőre a hazaiak nem meglepő módon mindent egy lapra tettek fel. Olasz válogatottól szokatlan módon nyílt sisakkal, bár elég görcsösen rohamoztak, egészen a tizenhatosukig visszaszorítva a svédeket. Gian Piero Ventura szövetségi kapitány újabb és újabb támadókat küldött a pályára, de igazán nagy helyzeteket nem igazán tudtak kidolgozni a nagyon szervezetten védekező svédek ellen, akiknek még néhány kontrára is futotta, bár ezek közül egyet sem tudtak befejezni.

A selejtezőcsoportjukban a spanyolok mögött végző, így pótselejtezőre kényszerülő olaszok így az egyetlen Stockholmban kapott gólnak köszönhetően kiestek. A négyszeres világbajnok csapat nem lesz ott jövő nyáron Oroszországban, és így nem lesz ott ennek a csapatnak az ikonikus alakja, Gianluigi Buffon sem, akinek ez lett volna sorozatban a hatodik vébéje. A 39 éves, 175-szörös válogatott kapus mindenesetre szép gesztussal búcsúzott: amikor a meccs előtt a milánói közönség fütyülni kezdte a svéd himnuszt, ő látványosan megtapsolta.