Több száz amerikai milliárdos kéri a kormányt, hogy több adót fizethessen

2017 november 13., hétfő 19:01
148

Több mint 400 dollármilliomos és dollármilliárdos írta alá azt a kongesszusnak címzett levelet, amely a gazdagok adóterheinek növelését kéri - írja a Washington Post. A levél előzménye a republikánusok javaslata, amely több adónem mértékét is csökkentené, az aláírói között pedig számos orvos, ügyvéd és cégvezető mellett olyan hírességek is szerepelnek, mint Soros György, Steven Rockefeller vagy a Ben & Jerry's jégkrémbirodalom alapítói.

Az aláírásokat a Responsible Wealth (Felelős Vagyon) nevű szervezet gyűjtötte, akik szerint a Republikánus Párt hibát követ el, amikor egy olyan időszakban csökkenti a legvagyonosabbak terheit, amikor az ország nyakig el van adósodva, a társadalmi egyenlőtlenség pedig megint olyan durva, mint az 1920-as években. 

Fotó: JIM LO SCALZO/AFP PHOTO

A Fehér Ház és a republikánus képviselők azzal érvelnek, hogy az adócsökkentés felpörgetné a gazdaságot, a tiltakozó milliárdosok szerint azonban számos olyan tétel szerepel a kongresszusnak, illetve a szenátusnak megküldött két törvénytervezetben, amelyek csak az állam bevételeit csökkentik, de nem teremtenek új munkahelyeket. A kongresszusi javaslat például eltörölné azt az örökösödési adót, amelyet az 5 és fél millió dollárnál nagyobb vagyon után kell fizetni. A levél felhívja rá a figyelmet, hogy csak ennek az adónak az eltörlése 269 milliárd (!) dollárral rövidítené meg a költségvetést. Ez több pénz mint három kulcsfontosságú intézmény, az  Élelmiszer- és Gyógyszerhivatal, a Járványügyi Ellenőrzési Központ és a Környezetvédelmi Hivatal együttes büdzséje.

Donald Trump kritikusai felvetik, hogy itt nem csak a hagyományos republikánus adócsökkentési programról van szó, hanem a már-már komikusan önző elnök elsősorban a saját kiadásait akarja lefaragni. Trump szerint ő csak veszítene az új szabályozással, de független elemzők szerint ez az állítás nem csak félrevezető, hanem tökéletesen abszurd, és az elnök tízmillió dollárt takaríthatna meg így évente. 

A saját adójukat növelni akaró milliárdosok levele korántsem előzmény nélküli, fél éve New York állam leggazdagabbjai írtak hasonlót, de a kritika nem csak a Trump-kabinetnek szól: a mostani aláírók nagy része tiltakozott már az Obama-kormányzat adócsökkentései ellen is. Az ilyen kiállások kritikusai ilyenkor hozzá szokták tenni, hogy ezen galamblelkű milliárdosok között azért jócskán akadnak olyanok is, akik bőszen offshore-oznak is közben. (Via WaPo

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt