Az orosz hadügyminisztérium videóval bizonyította, hogy az USA az ISIS-t támogatja, csakhogy azt egy játékból vágták ki

INTERNET
2017 november 14., 13:44
comments 261

Minden túlzás nélkül sokkoló világpolitikai hírt twitelt ki kedden reggel az orosz védelmi minisztérium hivatalos Twitter-csatornája:

A Védelmi Minisztérium cáfolhatatlan bizonyítékokat mutat be arról, hogy az USA valójában fedezi az ISIS harci egységeit, hogy azok visszanyerhessék harcképességüket, majd újra bevetve az amerikai érdekeket képviseljék a Közel-Keleten.

Az ígért bizonyíték egy szíriai harci jelenetről készült műholdas kémfotó volt.

photo_camera Ez itt az illusztráció az azóta törölt orosz minisztériumi twitből.

A probléma annyi, hogy a kép egy alig megdolgozott screenshot az AC-130 Gunship Simulator nevű videójáték a Youtube-ra 2015-ben feltöltött előzeteséből. 

Az oroszok annyiban módosították a képet, hogy leszedték róla a feliratokat és azt a - természetesen hazug - feliratot szerkesztették fölé, hogy

Az ISIS gépjárműkonvoja Abu-Kamalból távozóban, a szír-iraki határ közelében. (A fotó 2017. november 9-én készült.)

Az orosz minisztérium ráadásul mégcsak nem is saját maga találta ki, hogy ebből a repülőszimulátor-játékból vett képpel hamisítsanak. A játékvideó ugyanis november 5-én került ki először a Twitterre, amikor egy @AnuSharmaUdh nevű felhasználó ezzel illusztrálta azt a "hírét", hogy Predator márkájú drónok támadtak egy utánpótlást hozó ISIS-konvojra Mosul ostrománál. A kamuvideóval illusztrált álhírt Christien Triebert, a Bellingcat nevű tényfeltáró-hírhitelességellenőrző oldal munkatársa buktatta le akkor egy twitben.

link Forrás

Az @AnuSharmaUdh nevű felhasználó azóta eltűnt, csakúgy, mint az orosz védelmi minisztérium pár órával ezelőtti, gyorsan lebukott kamutwitje. Persze az is lehet, hogy  @AnuSharmaUdh is ehhez a minisztériumhoz tartozott.

Az egész sztoriban nem is annyira a hamisított képi bizonyítékkal megspékelt orosz álhír ténye a meglepő önmagában, hanem az az arcátlanság, hogy azt egy hivatalos minisztériumi csatornán próbálták meg terjeszteni. A módszer hátránya azonnal nyilvánvaló: a lebukott hazugságokat innen - ellentétben egy átlagos kamuoldallal - azért törölni kell.

link Forrás

Az orosz minisztérium nem egyetlen bejegyzésben, hanem egész twitsorozatban "buktatta le" kedden az Amerika-ISIS-tengelyt. A Conflict Intelligence Team kedden szintén twitben leplezett le egy másik csalást ebből: egy másik kép, amivel az oroszok a nem létező ISIS-USA-koalíciót igazolták volna, valójában egy 2016-ban készült felvétel, amit az iraki hadsereg készített arról, ahogyan az ISIS állásait bombázzák Falludzsánál.

A profi álhírterjesztés lényege ugyanakkor az, hogy a lebukás fogalma egyszerűen nem létezik, akkor sem, ha lebuktunk: az orosz minisztérium leszedte ugyan azokat a twiteket, amikben a lebuktatott képek szerepeltek, de azóta újabb bejegyzésben hívja fel a figyelmet arra az angol nyelvű Facebook-posztjára, amiben továbbra is az ISIS-szel való összejátszással vádolja Amerikát, most már videójátékos jelenetek nélkül.

A Gametree mindezt így kommentálta: 

Breaking News: Már régóta segítik amerikai titkosügynökök az ISIS-t

link Forrás

(via Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.