Bűnözői csoport létrehozásával vádolják a román politikust

Bűnözői csoport létrehozása, hivatali visszaélés és csalás gyanújával indult bűnvádi eljárás Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke ellen - áll a romániai Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hétfői közleményében. Az ügyészség szerint a bűncselekményeket Liviu Dragnea Teleorman megyei tanácselnöki minőségében követte el a Tel Drum-ügyben.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) október 30-án tett feljelentést, melyben jelezték, felmerült a gyanú, hogy hamis dokumentumokkal hívtak le európai uniós pénzeket megyei utak felújítására, a DNA ezután indított eljárást.

A maszol.ro azt írja, a DNA közleménye szerint Dragnea ellen, aki a tettek elkövetésének idején a Teleorman megyei tanácselnöki tisztséget töltötte be, bűnözői csoport létrehozása, kétrendbeli hamis, pontatlan vagy nem teljes nyilatkozat rosszhiszemű bemutatása, európai alapok megszerzésének céljával és kétrendbeli hivatali visszaélés gyanújával indult bűnvádi eljárás. Az ügyben további nyolc személy ellen indult eljárás, hasonló bűncselekmények gyanújával. 

Liviu Dragne visszautasítja a DNA vádjait, és nem mond le. 

Arra a kérdésre, hogy sérül-e a kormánykoalíció, Dragnea azt mondta: „Azt hiszem, nem sérül. Én sérülök”.

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto