Két ember meghalt a nyugat-nílusi láz miatt Jász-Nagykun-Szolnok megyében

2017 november 14., kedd 16:17
37

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága az MTI megkeresésére megerősítette, hogy az idén két magyar meghalt nyugat-nílusi láz miatt.

Hétfőn a Weborvos szakportál írt arról, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint a vírus miatt 26-an meghaltak, és az áldozatok között két magyar van. Erre reagálva az egészségügyi államtitkárság azt írta: a két halálos áldozatot – mindketten idősebb férfiak, akik több különböző krónikus alapbetegségben szenvedtek – Jász-Nagykun-Szolnok megyében regisztrálták. Mindkét betegnél a nyugat-nílusi láz legsúlyosabb formája, vírusos agyvelőgyulladás alakult ki.

A nyugat-nílusi láz szezonja Magyarországon általában június-augusztusban kezdődik, és novemberig tart – írta az államtitkárság, ami szerint, mivel a szezon már véget ért, óvintézkedésekre nincs szükség.

Oxigénpalack egy beteg ágya mellett az óbudai Szent Margit Kórház megújulás előtt álló gasztroenterológiai osztályán 2017. február 23-án. Illusztráció: Bruzák Noémi / MTI

A Weborvos szerint idén június 1. és november 9. között összesen 202 ember fertőződött meg az EU tagországaiban a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi lázzal. A legtöbben, 66-an Romániában betegedtek meg. Olaszországban 57, Görögországban 47 megbetegedést regisztráltak, és Magyarországon is már 20 esetet jelentettek. Az uniós országok közül még Horvátországból, Ausztriából, Franciaországból és Bulgáriából jelentettek fertőzést. Ezeken felül Szerbiában, Törökországban és Izraelben is regisztráltak fertőzéseket. A fertőzés miatt Romániában halt meg a legtöbben. Ezen felül Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Horvátországban, Szerbiában és Törökországban okozott még halálozást a nyugat-nílusi láz.

A nyugat-nílusi láz a szúnyogok által terjesztett betegség, ami a betegek kis részénél súlyos idegrendszeri tünetek is okoz. A fertőzés szezonja június és november közé tehető. A legtöbb beteget augusztusban és szeptemberben regisztrálják. Az ECDC a vérellátás biztonsága miatt nyomon kíséri a nyugat-nílusi láz terjedését, mert az EU idevonatkozó irányelve szerint azokon a területeken, ahol a nyugat-nílusi láz felbukkan, ajánlott elhalasztani a véradást. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt