Kocsis Máté megsértette a menekültek emberi jogait, de nem zaklatta őket

Több 444 videó?
Szeretném

Elutasította a Fővárosi Törvényszék kedden, megismételt elsőfokú eljárásban a Magyar Helsinki Bizottság keresetét abban a személyiségi jogi perben, amelyet a VIII. kerületi önkormányzat és Kocsis Máté ellen indítottak egy Facebook-bejegyzése miatt, melyet 2015 nyarán posztolt a  fideszes polgármester. Az ítélet nem jogerős.

A Magyar Helsinki Bizottság annak megállapítását kérte, hogy a politikusi nyilatkozat emberi méltóságot sértett, aminek célja és hatása a menekültekkel szemben támadó, megalázó környezet kialakítása volt. A civil szervezet szerint a Facebook-bejegyzéssel megsértették a menekültek emberi méltósághoz fűződő jogát.

Kocsis Máté 2015. augusztus 5-én azt írta a közösségi oldalon: 

„A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkre tették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen... Meg fogjuk védeni a közvagyont, és minden törvényes eszközzel garantálni fogjuk a józsefvárosiak biztonságát.”

Az alperesek arra hivatkoztak, hogy a Facebook-bejegyzést nem az önkormányzat, hanem Kocsis Máté tette magánszemélyként, az oldalt ő maga üzemelteti, ez a profil nem a polgármesteri tevékenységéhez kapcsolódik, a bejegyzés pedig véleménynyilvánítás, egy közügyhöz kapcsolódó politikai vitában kifejtett álláspont volt. 

A perben a törvényszék 2016. november 8-án meghozott elsőfokú ítéletében elutasította a Magyar Helsinki Bizottság keresetét, de a döntést a Fővárosi Ítélőtábla 2017. április 13-án hatályon kívül helyezte, és kötelezte az elsőfokú bíróságot a per újabb tárgyalására, valamint újabb határozat meghozatalára.

A megismételt eljárás végén hozott, elutasító ítéletet a törvényszék azzal indokolta: a bejegyzésnek vannak olyan elemei, amelyek nem sértik az emberi méltóságot, például az, hogy a migránsok szemetelnek, vagy az alperes polgármesterként megteszi a szükséges intézkedéseket, viszont azok, amelyekben kifejti, hogy „a migránsok őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak”, alkalmasak az emberi méltóság megsértésére. Ezeknek a kifejezéseknek egy része ugyanis bűncselekmény elkövetésére utal, más része pedig lealacsonyító, függetlenül attól, hogy van-e valóságalapja. A bíróság álláspontja szerint ezek egyértelműen tényállítások és nem tekinthetőek véleménynyilvánításnak.

A Fővárosi Törvényszék hozzátette, a perben nem tartotta szükségesnek a valóságbizonyítást, a zaklatás ugyanis egyaránt megvalósítható valós és valótlan kijelentésekkel. „A bíróság megállapította, hogy a perbeli Facebook-bejegyzés szövegének teljes egésze eleve nem valósít meg zaklatást” - írták. A törvényszék álláspontja szerint a kommentek, a megosztások és a like-ok száma alapján nem mutatható ki, hogy kifejezetten ennek a bejegyzésnek bármilyen konkrét hatása lett volna a migránsok helyzetére. A kommentek között legalább ugyanannyi vette védelmébe őket, mint amennyi ellenük szólt - áll a közleményben.

A Helsinki Bizottság az ítélet után közleményt adott ki, melyben azt írják, az első eljárásban hozott döntés szerint Kocsis Máté nem önkormányzati hatáskörben járt el, így nem vonatkozott rá az egyenlő bánásmódról szóló törvény. Viszont idén augusztusban a Fővárosi Ítélőtábla új elsőfokú ítélet meghozatalára kötelezte a Fővárosi Törvényszéket. „A Fővárosi Ítélőtábla akkor kimondta: választott vezetők a Facebookon sem tehetnek úgy, mintha magánemberként szólítanák meg követőiket. Kocsis polgármesterként nyilvánult meg, és bejegyzései pontosan arra utaltak, hogy az önkormányzati törvényben biztosított rendelkezési jogosultsága alapján miféle intézkedéseket tett a migránsok vonatkozásában. Az egyenlő bánásmód törvény alapján az első fokú bíróságnak tehát igenis vizsgálnia kellett volna érdemben a zaklatás kérdését. Az újra eljáró elsőfokú bíróság ma azzal indokolta az elutasítást, hogy a bejegyzés ugyan valóban sérti a menedékkérők emberi méltóságát, de minden migránsra nézve ellenséges, gyűlöletkeltő és kirekesztő hatása nem igazolható. ”

A Helsinki Bizottság fellebbezni fog az újabb elsőfokú ítélet ellen.

(MTI, Helsinki Bizottság közleménye)