Magyarország határozottan támogatja az EU és Andorra közötti társulási megállapodás mielőbbi létrejöttét

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Andorra két nagyon fontos ügyben, az új ukrán oktatási törvény és az uniós adóharmonizációs törekvések vonatkozásában is fontos szövetségese lesz Magyarországnak – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter hivatalos andorrai látogatását az MTI-nek telefonon.

Antoni Martí Petit andorrai miniszterelnök (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Andorrában 2017. november 14-én.Fotó: KKM/MTI/MTVA

A politikus kétnapos útja során megbeszélést folytatott Antoni Martí Petit andorrai miniszterelnökkel, Maria Ubach Font külügyminiszterrel, és Vicenc Mateu Zamorával, az andorrai parlament elnökével is.

„Andorra is rendkívül érzékeny a kisebbségi kérdésekre” – mondta Szijjártó Péter a tárgyalások után. Az Ukrajnában elfogadott új oktatási törvény súlyosan sérti a magyar kisebbség jogait – mondta. „Ők mellettünk állnak ebben a kérdésben, minket támogatnak, és minden európai fórumon, így az Európa Tanácsban is, ahol ez a kérdés elő fog kerülni, a magyar álláspontot fogják támogatni” – mondta Szijjártó, aki szerint az andorrai vezetőkkel egyetértettek abban, hogy kisebbségi jogokat elvenni a XXI. századi Európában „egyszerűen elfogadhatatlan”.

A külügyminiszter szerint közös a két ország álláspontja abban is, hogy Magyarország és Andorra számára is rendkívül hátrányos lenne az EU-s adóharmonizáció bevezetése. „Mind a két gazdaság, mind a két ország nagyon sokat tett annak érdekében, hogy versenyképesekké váljanak, és ezt a versenyképes gazdasági helyzetüket alacsony adómértékekkel érték el” – mondta Szijjártó, aki szerint épp ezért mindketten a „nemzeti specialitásokra épülő, alacsony adókra alapozó gazdaságpolitikák koncepcióját” támogatják.

Fotó: KKM/MTI/MTVA

Szijártó Péter beszélt arról, hogy Magyarország határozottan támogatja az EU és Andorra közötti társulási megállapodás mielőbbi létrejöttét, és az erről szóló tárgyalások felgyorsítását.

(Szerintem teljesen érthető a behódolás, mindenképp az Európai Unióban van a helye a magyar válogatottra történelmi vereséget mérő országnak.)

Kitért arra is, hogy az andorrai vezetőkkel megállapodtak a kettős adóztatás elkerüléséről szóló tárgyalások haladéktalan megkezdéséről, a cél, hogy a jövő év első felében aláírják a megállapodást erről.

A magyar külügyminiszter andorrai látogatása után Barcelonába utazik, ahol elmondása szerint 10 jelentős spanyol vállalat, illetve kamarák vezetőivel folytat gazdasági tárgyalásokat magyarországi munkahelyteremtő beruházásokról. (via MTI)