Magyarország határozottan támogatja az EU és Andorra közötti társulási megállapodás mielőbbi létrejöttét

Andorra két nagyon fontos ügyben, az új ukrán oktatási törvény és az uniós adóharmonizációs törekvések vonatkozásában is fontos szövetségese lesz Magyarországnak – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter hivatalos andorrai látogatását az MTI-nek telefonon.

Antoni Martí Petit andorrai miniszterelnök (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Andorrában 2017. november 14-én.Fotó: KKM/MTI/MTVA

A politikus kétnapos útja során megbeszélést folytatott Antoni Martí Petit andorrai miniszterelnökkel, Maria Ubach Font külügyminiszterrel, és Vicenc Mateu Zamorával, az andorrai parlament elnökével is.

„Andorra is rendkívül érzékeny a kisebbségi kérdésekre” – mondta Szijjártó Péter a tárgyalások után. Az Ukrajnában elfogadott új oktatási törvény súlyosan sérti a magyar kisebbség jogait – mondta. „Ők mellettünk állnak ebben a kérdésben, minket támogatnak, és minden európai fórumon, így az Európa Tanácsban is, ahol ez a kérdés elő fog kerülni, a magyar álláspontot fogják támogatni” – mondta Szijjártó, aki szerint az andorrai vezetőkkel egyetértettek abban, hogy kisebbségi jogokat elvenni a XXI. századi Európában „egyszerűen elfogadhatatlan”.

A külügyminiszter szerint közös a két ország álláspontja abban is, hogy Magyarország és Andorra számára is rendkívül hátrányos lenne az EU-s adóharmonizáció bevezetése. „Mind a két gazdaság, mind a két ország nagyon sokat tett annak érdekében, hogy versenyképesekké váljanak, és ezt a versenyképes gazdasági helyzetüket alacsony adómértékekkel érték el” – mondta Szijjártó, aki szerint épp ezért mindketten a „nemzeti specialitásokra épülő, alacsony adókra alapozó gazdaságpolitikák koncepcióját” támogatják.

Fotó: KKM/MTI/MTVA

Szijártó Péter beszélt arról, hogy Magyarország határozottan támogatja az EU és Andorra közötti társulási megállapodás mielőbbi létrejöttét, és az erről szóló tárgyalások felgyorsítását.

(Szerintem teljesen érthető a behódolás, mindenképp az Európai Unióban van a helye a magyar válogatottra történelmi vereséget mérő országnak.)

Kitért arra is, hogy az andorrai vezetőkkel megállapodtak a kettős adóztatás elkerüléséről szóló tárgyalások haladéktalan megkezdéséről, a cél, hogy a jövő év első felében aláírják a megállapodást erről.

A magyar külügyminiszter andorrai látogatása után Barcelonába utazik, ahol elmondása szerint 10 jelentős spanyol vállalat, illetve kamarák vezetőivel folytat gazdasági tárgyalásokat magyarországi munkahelyteremtő beruházásokról. (via MTI)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.