Magyarország határozottan támogatja az EU és Andorra közötti társulási megállapodás mielőbbi létrejöttét

Andorra két nagyon fontos ügyben, az új ukrán oktatási törvény és az uniós adóharmonizációs törekvések vonatkozásában is fontos szövetségese lesz Magyarországnak – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter hivatalos andorrai látogatását az MTI-nek telefonon.

Antoni Martí Petit andorrai miniszterelnök (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Andorrában 2017. november 14-én.Fotó: KKM/MTI/MTVA

A politikus kétnapos útja során megbeszélést folytatott Antoni Martí Petit andorrai miniszterelnökkel, Maria Ubach Font külügyminiszterrel, és Vicenc Mateu Zamorával, az andorrai parlament elnökével is.

„Andorra is rendkívül érzékeny a kisebbségi kérdésekre” – mondta Szijjártó Péter a tárgyalások után. Az Ukrajnában elfogadott új oktatási törvény súlyosan sérti a magyar kisebbség jogait – mondta. „Ők mellettünk állnak ebben a kérdésben, minket támogatnak, és minden európai fórumon, így az Európa Tanácsban is, ahol ez a kérdés elő fog kerülni, a magyar álláspontot fogják támogatni” – mondta Szijjártó, aki szerint az andorrai vezetőkkel egyetértettek abban, hogy kisebbségi jogokat elvenni a XXI. századi Európában „egyszerűen elfogadhatatlan”.

A külügyminiszter szerint közös a két ország álláspontja abban is, hogy Magyarország és Andorra számára is rendkívül hátrányos lenne az EU-s adóharmonizáció bevezetése. „Mind a két gazdaság, mind a két ország nagyon sokat tett annak érdekében, hogy versenyképesekké váljanak, és ezt a versenyképes gazdasági helyzetüket alacsony adómértékekkel érték el” – mondta Szijjártó, aki szerint épp ezért mindketten a „nemzeti specialitásokra épülő, alacsony adókra alapozó gazdaságpolitikák koncepcióját” támogatják.

Fotó: KKM/MTI/MTVA

Szijártó Péter beszélt arról, hogy Magyarország határozottan támogatja az EU és Andorra közötti társulási megállapodás mielőbbi létrejöttét, és az erről szóló tárgyalások felgyorsítását.

(Szerintem teljesen érthető a behódolás, mindenképp az Európai Unióban van a helye a magyar válogatottra történelmi vereséget mérő országnak.)

Kitért arra is, hogy az andorrai vezetőkkel megállapodtak a kettős adóztatás elkerüléséről szóló tárgyalások haladéktalan megkezdéséről, a cél, hogy a jövő év első felében aláírják a megállapodást erről.

A magyar külügyminiszter andorrai látogatása után Barcelonába utazik, ahol elmondása szerint 10 jelentős spanyol vállalat, illetve kamarák vezetőivel folytat gazdasági tárgyalásokat magyarországi munkahelyteremtő beruházásokról. (via MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.