Aggastyán nácikat vádolnak háborús bűncselekményekkel Németországban

külföld
2017 november 15., 16:49
comments 154
Koncentrációs tábor Stutthofban, nem messze Gdansktól
photo_camera Koncentrációs tábor Stutthofban, nem messze Gdansktól Fotó: Michal Fludra/NurPhoto

Egy 92 és 93 éves férfit vádol azzal a harmadik birodalom emberiségellenes bűncselekményeit vizsgáló német ügyészség, hogy Stutthof koncentrációs táborában közreműködtek több száz ember meggyilkolásában. 

A münsteri bíróság szerint a két férfi több száz zsidó és legalább 100 lengyel elgázosításában és 70 orosz hadifogoly kivégzésében működött közre, és a vád említi azt is, hogy felelőség terhelheti őket a stütthofi táborban uralkodó embertelen állapotok kialakulásához is, ami további rabok halálát okozta. 

A két férfi tagadja az ellenük felhozott vádakat. A német Local szerint nem valószínű, hogy bíróság elé állítják őket idős koruk miatt. Hét év alatt összesen négy II. világháborús vádlott esete jutott el bírósági szakaszig. 

A stutthofi táborban összesen 65 ezren veszítették életüket 1939 és 1945 között. (Index via theLocal

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.