Idegen ügynökké nyilváníthatják Oroszországban a külföldi tulajdonú sajtót

külföld
2017 november 15., 11:03
comments 39
Most ugyan a külföldi sajtó ténykedését korlátoznák, de Oroszországban igazán a helyi sajtó van végveszélyben. Ezen a 2007-es párizsi tüntetésen 18, politikai okokból meggyilkolt orosz újságíróra emlékeztek.
photo_camera Most ugyan a külföldi sajtó ténykedését korlátoznák, de Oroszországban igazán a helyi sajtó van végveszélyben. Ezen a 2007-es párizsi tüntetésen 18, politikai okokból meggyilkolt orosz újságíróra emlékeztek. Fotó: BERTRAND GUAY/AFP

Beterjesztették Oroszországban a törvényt, amely alapján a kormány bármilyen, az országban működő külföldi sajtóterméket idegen ügynökké nyilváníthat, jelentette a BBC. A javaslat válasz arra, hogy az Egyesült Államokban arra utasították a Kreml propagandatévéjét, az RT-t, hogy regisztrálja magát idegen ügynökként a vonatkozó törvények szerint.

Az amerikai titkosszolgálatok egybehangzó következtetései szerint a Kremlből kézivezérelt orosz tévé álhíreivel aktívan befolyásolta az amerikai választások kimenetét.

Az új orosz törvény alapján a külföldi alapítású, külföldről anyagilag támogatott sajtótermékeknek kéne regisztrálniuk. Ezen túl további követelményeket is támaszthatnak velük szemben, amelyeknek ha nem felelnek meg, akár meg is vonhatják az engedélyüket. A törvény elemeiben a civil szervezeteket listázó - a hasonló magyar törvény mintájául is szolgáló - törvényt idézi, írja a BBC.

A törvényt első olvasatban megszavazó állami Duma alelnöke, Pjotr Tolsztoj azt mondta, hogy "ezt a döntést ránkerőltették, egyikünk sem akart ilyen döntést hozni". Egyben kijelentette, hogy a szabályozás "egyáltalán nem érinti a szólásszabadság helyzetét a hazánkban".

A törvényt még a felsőháznak és Vlagyimir Putyinnak is jóvá kell hagynia. Amennyiben ez megtörténik, az orosz igazságügyi minisztérium döntheti el, hogy mely sajtótermékekre vonatkozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.