Jachtkikötőt építenek a siófoki aranyparton, tombolnak a helyiek

ingatlan
2017 november 15., 15:25
comments 134

A 24.hu újságírója Siófokon járt, ahol közmeghallgatást tartottak a helyi polgármesteri hivatalban a siófok-szabadifürdői Aranypart szabadstrandjára tervezett 99 férőhelyes jachtkikötő ügyében. Sokaknak nem tetszik a terv, ezért hónapok óta tiltakoznak a tervek és az előkészületek, amik már  előzetes engedélyeztetés stádiumában járnak. 

A kikötőt a strand előtt tómederben alakítják ki. Alapterülete összesen 18400 négyzetméter lesz. Az eredeti terv szerint 184 hajó fért volna el a dokkban, de ez végül megfelezték, mert így környezeti hatástanulmány nélkül is építkezhetnek Natura 2000-es területen. 

Az Álmai nyaralója apartmanokat tulajdonló kivitelező, a Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt. terveivel szemben már helyi civil kör is alakult  Szabadstrand Megóvó Baráti Kör néven. A helyiek többek közt azzal érvelnek, hogy ez az utolsó érintetlen partszakasz a Balatonon, és félő, hogy a kivitelezés után a környező szakaszok is eliszaposodnak, és míg szabadstranból alig 40 van, zárt kikötő már több mint 90. Támogatják a civileket az evezősök, szörfösök és kite-osok is, legalábbis  Kruchina Károlya Magyar Szörf Szövetség alelnöke szerint. Velük szemben a tervező úgy érvel, hogy kikötőt a szabályok szerint alig néhány helyen lehet építeni, és ez az egyik. 

A fórumon egyébként felmerült, hogy nem világos még az sem, ki lesz a kikötő végső tulajdonosa. A közmeghallgatáson se a polgármester nem vett részt és nem képviselte senki sem az önkormányzatot, sem a kivitelezőt. (24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.