Jachtkikötőt építenek a siófoki aranyparton, tombolnak a helyiek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A 24.hu újságírója Siófokon járt, ahol közmeghallgatást tartottak a helyi polgármesteri hivatalban a siófok-szabadifürdői Aranypart szabadstrandjára tervezett 99 férőhelyes jachtkikötő ügyében. Sokaknak nem tetszik a terv, ezért hónapok óta tiltakoznak a tervek és az előkészületek, amik már  előzetes engedélyeztetés stádiumában járnak. 

A kikötőt a strand előtt tómederben alakítják ki. Alapterülete összesen 18400 négyzetméter lesz. Az eredeti terv szerint 184 hajó fért volna el a dokkban, de ez végül megfelezték, mert így környezeti hatástanulmány nélkül is építkezhetnek Natura 2000-es területen. 

Az Álmai nyaralója apartmanokat tulajdonló kivitelező, a Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt. terveivel szemben már helyi civil kör is alakult  Szabadstrand Megóvó Baráti Kör néven. A helyiek többek közt azzal érvelnek, hogy ez az utolsó érintetlen partszakasz a Balatonon, és félő, hogy a kivitelezés után a környező szakaszok is eliszaposodnak, és míg szabadstranból alig 40 van, zárt kikötő már több mint 90. Támogatják a civileket az evezősök, szörfösök és kite-osok is, legalábbis  Kruchina Károlya Magyar Szörf Szövetség alelnöke szerint. Velük szemben a tervező úgy érvel, hogy kikötőt a szabályok szerint alig néhány helyen lehet építeni, és ez az egyik. 

A fórumon egyébként felmerült, hogy nem világos még az sem, ki lesz a kikötő végső tulajdonosa. A közmeghallgatáson se a polgármester nem vett részt és nem képviselte senki sem az önkormányzatot, sem a kivitelezőt. (24.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.