Medikán, vagyis mediterrán hurrikán alakulhat ki a hétvégére a Jón-tengeren

időjárás
2017 november 15., 11:58
comments 38

Rendkívül ritka időjárási jelenség van kialakulóban a Jón-tenger térségében, az Olaszország déli, Görögország nyugati partjainál. Egy úgynevezett medikán, ami egy, trópusi jegyekkel rendelkező mediterrán ciklon. A mediterrán ciklonokban elméletileg van potenciál, hogy hurrikánná alakuljanak, de általában túl rövid időn belül érnek szárazföld fölé, ahol gyorsan veszítenek az energiájukból. Most viszont a ciklon viszonylag hosszan, csütörtöktől szombatig a Jón-tenger viszonylag meleg, nagy energiákat tároló vizei fölött kavaroghat.

Elég ideig, hogy a hurrikánokra jellemző örvénylő mozgás, szem és szemfal is kialakuljon.

A medikán más tulajdonságaiban is a hurrikánokat idézi: rendkívül erős, 120 kilométeres szelekre és akár 300-400 milliméter csapadékra lehet számítani Görögországban és Albániában.

A jelenlegi számítások szerint a medikán csütörtök este érheti el Olaszország déli részét, majd tovább erősödve szombatra a Balkán-félszigetet.

A nagy mennyiségű csapadék, ami már a medikán partot érése előtt elkezd szakadni, áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat. (Via Időkép)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt