Nem tudnak felszállni a szmog miatt a szmog ellen bevetendő helikopterek Delhiben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Szinte átláthatatlan szmog ült Delhire.Fotó: PRAKASH SINGH/AFP

Helikopterekről permeteztek volna vizet Delhi felett a helyi hatóságok, hogy csökkentsék a szálló por és a szmog mértékét India fővárosában, de sajnos a jónak tűnő terv kudarcba fulladt, mert a helikopterek nem tudtak felszállni a túl nagy szmogtól.

Delhiben katasztrofális a helyzet, a városban gyakorlatilag látni se lehet a szmogtól. Ezért is egyre nagyobb a felháborodás amiatt, hogy Narendra Modi miniszterelnök kormánya igyekszik eljelentékteleníteni a problémát. A környezetvédelmi miniszter, Harsh Vardhan például mindenkit nyugalomra intett, mondván elég csak "a szokványos" óvintézkedéseket megtenni.

A városi önkormányzat helikopteres tervét amúgy akkor is nehéz lett volna megvalósítani, ha a gépek egyáltalán felszállhattak volna az átláthatatlan füstködben. Delhi déli része, ahol a kormányzati negyed is van, repüléstilalmi övezet, ahova aligha repülhettek volna be.

Pedig a helikopteres vízpermetezés ötlete valóban nem hülyeség: egy 2015-ös tanulmány szerint Delhiben javarészt a városi forgalom által felvert por felel a szmogért, amit takarítással, vagy legalább a por lemosásával csökkenteni lehetne. (Via The Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.