Nem tudnak felszállni a szmog miatt a szmog ellen bevetendő helikopterek Delhiben

külföld
2017 november 15., 08:21
comments 21
Szinte átláthatatlan szmog ült Delhire.
photo_camera Szinte átláthatatlan szmog ült Delhire. Fotó: PRAKASH SINGH/AFP

Helikopterekről permeteztek volna vizet Delhi felett a helyi hatóságok, hogy csökkentsék a szálló por és a szmog mértékét India fővárosában, de sajnos a jónak tűnő terv kudarcba fulladt, mert a helikopterek nem tudtak felszállni a túl nagy szmogtól.

Delhiben katasztrofális a helyzet, a városban gyakorlatilag látni se lehet a szmogtól. Ezért is egyre nagyobb a felháborodás amiatt, hogy Narendra Modi miniszterelnök kormánya igyekszik eljelentékteleníteni a problémát. A környezetvédelmi miniszter, Harsh Vardhan például mindenkit nyugalomra intett, mondván elég csak "a szokványos" óvintézkedéseket megtenni.

A városi önkormányzat helikopteres tervét amúgy akkor is nehéz lett volna megvalósítani, ha a gépek egyáltalán felszállhattak volna az átláthatatlan füstködben. Delhi déli része, ahol a kormányzati negyed is van, repüléstilalmi övezet, ahova aligha repülhettek volna be.

Pedig a helikopteres vízpermetezés ötlete valóban nem hülyeség: egy 2015-ös tanulmány szerint Delhiben javarészt a városi forgalom által felvert por felel a szmogért, amit takarítással, vagy legalább a por lemosásával csökkenteni lehetne. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.