A Championshipben idén sem biztos semmi - Purgatórium

futball
2017 november 16., 08:35
photo_camera Grafika: Szücsi

Az angol másodosztály idei kiírásának egyharmada lement, és az eddig látottak alapján most sem vonhatunk le más következtetést, mint hogy ebben az őrültek házában megtippelhetetlen, mit hoz a következő forduló. Az előző bejelentkezés óta ismét vannak klubjaink, amelyek nagy gödörbe kerültek, és persze olyanok is, amelyek jó sorozatot tudhatnak maguk mögött, néhányan pedig akár egy héten belül is képesek 180 fokos fordulatot produkálni az eredményesség és a mutatott játék terén.

Van baj

A meglepetések szemléltetéséhez elég csak a pár éve még szép - Premier League- - reményeket joggal dédelgető Queens Park Rangers utóbbi három mérkőzésének végeredményére pillantani. Az elmúlt években a Championship középmezőnyébe süppedő csapat legyőzte a tabella élén álló Wolverhamptont, majd a második Sheffield Unitedet is, aztán pedig beleszaladtak egy 0-4-es pofonba a kilencedik Nottingham ellen. A QPR viszont ennek ellenére továbbra sem ad okot arra, hogy hosszabban értekezzünk róluk. Vannak náluk sokkal érdekesebb együttesek.

Az alsóházban most nem a Sunderland kerül igazán terítékre. Persze továbbra is ők a szezon negatív meglepetései, ezért néhány karakterben érdemes összefoglalni, hogy mi is történt velük. Nos, Simon Grayson-t kirúgták, de egyrészt a játék nem lett jobb, másrészt eddig a menedzserek pedig nem tolonganak, hogy megmentsék a klubot. A csapat küzd, erőlködik - legutóbbi két döntetlenjük is 3-3-as fordulatos találkozó volt - de a Middlesbrough elleni területi rangadót elveszítették, így aztán már az utolsó helyen szerénykednek.

A Preston még nincs bajban, de Alex Neil lehet, hogy már igen
photo_camera A Preston még nincs bajban, de Alex Neil lehet, hogy már igen Fotó: Nathan Stirk/Getty Images

Viszont az elmúlt öt mérkőzésen megszerzett három ponttal nem a Fekete Macskák hódították el a "legrosszabb formában lévő csapat" díját. A szomorú győztes a Preston North End, akik október 14-én a Fulham ellen elértek egy 2-2-es döntetlent, azóta viszont négy meccsen négyszer porolták ki a gatyájukat.

Utánuk (mármint a Preston és szintén borzalmas heteket megélő Fulham után) jönne a Sunderland, de ami igazán meglepő, hogy holtversenyben a Leeds Uniteddel, akik a legutóbbi öt találkozójukon négy bukta mellett mindössze egyszer tudtak nyerni. Thomas Christiansen egyelőre még ott van a kispadon ha még egy ilyen hónapot produkál, akkor valószínűleg a karácsonykor már új állás után kell néznie. A rájátszást érő helyekről szabadesésben zuhantak a középmezőnybe, még annál a Birmingham Citynél is rosszabb hónapot produkálva, akik az eddig tizenhat bajnokin összesen nyolc gólt voltak képesek szerezni. Pedig már Harry Redknapp sincs ott...

A Newcastle nevelés, Sammy Ameobi az elmúlt öt meccsen három góllal járult hozza a Bolton jó sorozatához
photo_camera A Newcastle-nevelés Sammy Ameobi az elmúlt öt meccsen három góllal járult hozza a Bolton jó sorozatához Fotó: MICHAEL ZEMANEK/DPPI

A Burton Albion az utolsó fordulóban nagyon fontos győzelmet aratott a bennmaradásért folytatott harcban riválisnak tekinthető Millwall ellen. Valljuk be, oroszlánok, akiket "senki nem szeret" egy kicsit kiengedtek amióta megdicsértük őket, hogy milyen szépen helytállnak újoncként. Kapaszkodik egyébként a másik League One feljutó Bolton Wanderers is. Az elmúlt öt meccsen veretlenek tudtak maradni, amivel kilenc pontot gyűjtögettek az addig meglévő kettő mellé. Viszont ez a nyomorúságos 11 egység is csak arra volt elég, hogy a Sunderland elé kerüljenek.

Hullámvölgyben van még a Hull City is. Hiába gondoltuk esetükben, hogy a feljutásért fognak harcolni, valószínűbb, hogy a középmezőny elérése lesz a cél. A Tigriseknél Leonid Slutsky a Sheffield United elleni 1-4 után egy elkeseredett nyilatkozatában a pályafutása legnehezebb feladatának nevezte a mostanit, és többek között arra is kitért, hogy a játékosai mentális állapotával komolyabb gondok vannak, mint a rendszerrel, amiben játszatja őket. Szép dolog az őszinteség, de a sajtónak? Nem lennénk meglepve, ha ezzel a szöveggel elveszítette volna az öltözőt.

Akiknek bejött az élet...

...legalább is mostanában. A kategória abszolút nyertese a Brentford. Az utóbbi öt fordulóban 13 pontot zsebeltek be azzal, hogy játszottak egy 3-3-as döntetlent a Sunderlanddel, és megverték a Millwall, Preston, Birmingham, Leeds négyest. Az ezt megelőző tizenegy mérkőzésen összesen egy győzelmük volt, erre most gyorsan gyűjtöttek mellé négyet. Feltámadás.

A középmezőnyben hasonlóan jó időszak áll a Derby County mögött. Nekik mintha az lenne a hitvallásuk, hogy ha rúgunk két gólt, akkor minden rendben. Ennek szellemében 2-0-ra verték Nottinghamet és a Sheffield Wednesday-t is, majd 2-1-re a Norwich, Leeds párost. Utána jött a tavalyi szerepléséhez képest alul teljesítő Reading. Nekik is lőttek kettőt a Kosok, csak az volt a bökkenő, hogy kaptak négyet, így aztán a szép sorozatukat csúnyán zárták le. Viszont még így is ott tepernek a hetedik helyen.

A Wolves elnöke, Jeff Shi egyre gyakrabban gondol a #besztlíg szereplésre
photo_camera A Wolves elnöke, Jeff Shi egyre gyakrabban gondol a #besztlíg-szereplésre Fotó: ANTHONY DEVLIN/AFP

A Derby-vel megegyező sorozatot produkáltak az éllovasok is. A Wolverhampton és a Sheffield United még abban is ugyanúgy teljesített, hogy az elmúlt öt meccsük egyetlen vereségét mindketten a QPR-től szedték össze. Több hiba nagyon nem is fért volna bele, mert a két City, azaz a Cardiff és a Bristol ott lohol mögöttük, és egy-egy kisebb botlás után az utolsó három meccsüket megnyerve várják, hogy a jelenleg automatikus feljutást érő helyeken szereplő együttesek hibázzanak.

Leo Bonatini (23) eddig élvezi a purgatóriumot
photo_camera Leo Bonatini (23) eddig élvezi a purgatóriumot Fotó: Alex Pantling/Getty Images

A góllövőlistát nem meglepő módon egy Wolves játékos, Leo Bonatini vezeti 10 találattal, mögötte a 9 gólos Bristol középpályás, Bobby Ried. Utánuk öten is 8 góllal állnak, többek között az általunk is ide várt Middlesbrough-támadó, Britt Assombalonga, a Hull City kapujába négyszer is beköszönő Sheffield United-csatár, Leon Clarke, vagy a Sunderlandet lélegeztetőgépként éppenhogy életben tartó, a Bournemouth-tól kölcsönkapott Lewis Grabban.

Röviden, pusztán a tények alapján körülbelül így lehet jellemezni az előző válogatott szünet óta eltelt időszakot. Persze messzemenő következtetéseket levonni nem lehet, hiszen ahogyan a brentfordi méhek szárnyalni kezdtek a bajnokság előző szakaszában, szinte bármelyik csapatról elképzelhető, hogy felszívja magát, és a karácsonyi meccsdömping előtt produkál még egy hasonlóan jó sorozatot. Vagy esetleg valamelyik magabiztos csapat kipukkan? Elképzelhető. A Fulhamtől és a Readingtől a feltámadást, a Sheffield Unitedtől a leeresztést várják sokan, de a Cahmpo csapatok általában magasról tesznek az elvárásokra. Izgalmakban mindenesetre az év hátralévő részében sem lesz hiány, a Purgatórium rovatban pedig januárban be is számolunk az eseményekről.



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.