Hogyan terjeszt egy német neonácik által felkapott totális hazugságot az Orbán-kormány szakértője

Georg Spöttle, a magyar kormánypropaganda egyik legtöbbet foglalkoztatott bevándorlás-, iszlám- és biztonságpolitikai szakértője november 14-én ezt a német plakátot osztotta meg a falán, ami egy németországi kisváros karácsonyi vásárára szóló meghívó:

a következő szöveggel:

Most küldte egy bajtársam Brandenburgból. Már „fényvásár” lett a karácsonyi vásárból (Weihnachtsmarkt vagy Christkindlmarkt)...

Spöttlének nem is kellett tovább magyaráznia, a kommentelők azonnal értették, hogy itt az iszlamizálódás előtt gyáván behódoló, már a karácsony nevét sem vállaló, a keresztény tradícióit feladó, a vásár arcának egy bevándorlót megtevő Németország a téma. A kommentelők ezt akár onnan is tudhatták, hogy ez a vásár a német közösségi médiában is forró téma, a szélsőséges idegengyűlölő AfD vadul támadja, és neonáciktól egyszerű rasszistákig és keresztes lovagokig sokan osztják meg a képet.

Az Spöttle magyar kommentelőinél sem okozott túl nagy fennakadást, hogy a fotón a 2012-es évszám szerepel, pedig ez a legkisebb baj az egésszel. Ahogy azt a Diétás Magyar Múzsa fb-oldalon megírták, illtve egy Google-kereséssel könnyen ellenőrizhető

  • A „fényvásárt” 2007 óta, vagyis tizedik éve rendezik meg ugyanezzel a címmel a Hamburg melletti Elmshornban, így a nevének eleve nem lehet semmi köze a mostani migrációs hullámhoz.
  • A nevét kifejezetten karácsonyi utalásként találta ki a város vezetése: az elnevezés a belváros különleges karácsonyi díszkivilágítására utal.
  • A vásárt városmarketing okokból keresztelték át erre a névre, mert abban reménykedtek, hogy a szokásostól kicsit eltérő elnevezés felkeltheti a potenciális idelátogatók figyelmét.
  • Az esemény a legkevésbé sem tagadja a keresztény gyökereit: egy helyi templom előtti téren tartják és szárnyas angyalnak öltözött gyerekek nyitják meg azt.
  • A plakáton szereplő gyereket 2011.-ben, vagyis a menekülthullám előtt, nagyobb kaszting során választották ki 40 helyi gyerek közül. A modell nem bevándorló, hanem Németországban született német.


A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.