Három embert megölt, majd öngyilkos lett egy párizsi rendőr

Egy 31 éves párizsi rendőr a főváros Sarcelle nevű északi elővárosában szombat este szolgálati fegyverével megölt három embert, és három másikat megsebesített, köztük a barátnőjét, annak nővérét és anyját, majd maga ellen fordította a fegyverét, és öngyilkos lett – közölték rendőrségi források a Le Parisien értesülésére.

A tragédia 20:45-kor történt a kisváros óvárosában, 300 méterre a polgármesteri hivataltól.

Párizsi szolgálata után a rendőr Sarcelles-ba indult a 25 éves barátnőjéhez, aki szakítani akart vele. A nő lakhelye előtt, az utcán kitört vitába beavatkozott egy 44 éves járókelő, akit a rendőr lelőtt, majd megölt egy másik, 20 év körüli járókelőt is. Ezután rálőtt a barátnőjére, aki az arcán súlyosan megsérült, de el tudott menni a legközelebbi kórházig. A férfi ezután bement a barátnője házába, ahol megölte a nő apját, és rálőtt az anyjára és nővérére, akik a kertben voltak. Végül itt lett öngyilkos.

A rendőrséget a szomszédok értesítették, akik hallották a lövéseket.

„Értetlenül állunk egy ilyen szörnyűség előtt. Egy fiatal rendőr követte el ezt a tragédiát” – mondta Francois Pupponi volt polgármester a BFM hírtelevízióban, aki jól ismerte az áldozatokat. „Az egyik áldozat cigarettáért ugrott le, a gyerekeivel ünnepelte a születésnapját. A gyerekek várták otthon és soha nem ért haza. Az emberek nem értik, hogyan tehet ilyet egy rendőr” – mondta.

A 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi iszlamista merénysorozat óta a francia rendőrök szolgálaton kívül is viselhetik a fegyverüket. Gérard Collomb belügyminiszter jelezte, hogy a tragédia ellenére nem változik ez a szabály.

A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint az év eleje óta 46 rendőr és 16 csendőr lett öngyilkos. A francia sajtó november elején arról írt, hogy a nyár vége óta újabb öngyilkossági hullám történik a rendőrfenntartó szerveknél, ezért a belügyminiszter elrendelte annak vizsgálatát, hogy milyen megelőző intézkedésekre lenne szükség.

A legsúlyosabb év 2014 volt a francia hatóságoknál, akkor az évi átlagos 40-nel szemben 55 rendőr és 30 csendőr végzett magával, majd 2015-ben és tavaly csökkent ez a szám. (MTI)