Az új választásoktól sem tartanak a német liberálisok a koalíciós tárgyalások megszakítása után

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Miután a liberális FDP vasárnap este váratlanul otthagyta a koalíciós tárgyalásokat, a párt főtitkára, Nicola Beer bejelentette, 

sem az ellenzékbe vonulástól, sem az új választásoktól nem tartanak.

Christian LindnerFotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Németországban a szeptemberi választások után Angela Merkel pártszövetségének és a parlamentbe visszajutó FDP-nek nem lett volna meg az abszolút többsége, ezért bevonták a Zöldeket is. Mivel a globalizációkritikus Zöldek és a piacpárti liberálisok közötti vitákat nem sikerült feloldani, a tárgyalások nem igazán haladtak. Végül vasárnap este a liberálisok pártelnöke megszakította a tárgyalásokat. Cristian Linder azzal a kijelentéssel hagyta el a helyszínt, hogy 

jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni”.

Linder távozása után a kereszténydemokrata CDU és a Zöldek azzal vádolták az FDP-t, hogy előre eltervezte a hirtelen távozást. Ugyanakkor Beer ezt tagadta, szerinte azért álltak fel, mert a CDU/CSU-val és a Zöldekkel nem tudták volna modernizálni Németországot. „Még a nagy kérdésekben nem sikerült engedményeket elérni”- tette hozzá a főtitkár. (FAZ)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.