Az új választásoktól sem tartanak a német liberálisok a koalíciós tárgyalások megszakítása után

külföld
2017 november 20., 09:19
comments 99

Miután a liberális FDP vasárnap este váratlanul otthagyta a koalíciós tárgyalásokat, a párt főtitkára, Nicola Beer bejelentette, 

sem az ellenzékbe vonulástól, sem az új választásoktól nem tartanak.

Christian Lindner
photo_camera Christian Lindner Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Németországban a szeptemberi választások után Angela Merkel pártszövetségének és a parlamentbe visszajutó FDP-nek nem lett volna meg az abszolút többsége, ezért bevonták a Zöldeket is. Mivel a globalizációkritikus Zöldek és a piacpárti liberálisok közötti vitákat nem sikerült feloldani, a tárgyalások nem igazán haladtak. Végül vasárnap este a liberálisok pártelnöke megszakította a tárgyalásokat. Cristian Linder azzal a kijelentéssel hagyta el a helyszínt, hogy 

jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni”.

Linder távozása után a kereszténydemokrata CDU és a Zöldek azzal vádolták az FDP-t, hogy előre eltervezte a hirtelen távozást. Ugyanakkor Beer ezt tagadta, szerinte azért álltak fel, mert a CDU/CSU-val és a Zöldekkel nem tudták volna modernizálni Németországot. „Még a nagy kérdésekben nem sikerült engedményeket elérni”- tette hozzá a főtitkár. (FAZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.