Ha a statisztika számítana, ott lenne a helyünk a világbajnokságon

futball
2017 november 20., 06:04
comments 98

„Ott kellett volna lennünk a tornán” – mondta még a 2010-es futball világbajnokságról Orbán Viktor friss miniszterelnök, és arra hivatkozott, hogy Magyarországnál lényegesen kisebb lélekszámú országok, Uruguay, Paraguay, Szlovákia vagy Szlovénia is ki tudtak jutni a vébére. „Azért, hogy mi nem vagyunk ott, csak magunkat, a saját butaságainkat okolhatjuk!” – közölte hét éve a magát az egész nemzettel együtt futballokosnak mondó miniszterelnök.

A jövő évi világbajnokság mezőnye a héten összeállt. Hiába kapott meg mindent a magyar foci az elmúlt hét évben, amit csak kívánt, mi megint nem leszünk ott. 

Talán mert vége a régi szép időknek, és már csak óriások juthatnak be? Ugyan fogy a magyar, de a vébérésztvevő 32 ország negyede még így is kisebb lélekszámú, mint a miénk.  Svájc, Uruguay, Horvátország, Dánia, Izland, Costa Rica, Szerbia, Panama – mindegyik országban kevesebben élnek, mint nálunk. Némelyikben sokkal. Izlandból még egy Veszprém vagy Békés megye sem telne ki. És van még két vébérésztvevő ország, ahol körülbelül ugyanannyian laknak, mint nálunk, talán pár ezerrel többen: Portugália és Svédország.

Akkor talán az anyagiak. 

Ez alapján még inkább ott kellene lennük, a 32 országból ugyanis 16 szegényebb, azaz kisebb az egy főre jutó GDP-je, mint nekünk. Íme: Horvátország, Panama, Uruguay, Argentína, Mexikó, Brazília, Szerbia, Peru, Kolumbia, Tunézia, Szenegál, Nigéria, Irán, Egyiptom, Marokkó, a házigazda oroszokat is belevéve jön ki a 16.

A kevesebben is vannak és csóróbbak is közös halmaza sem olyan kicsi: Uruguay, Horvátország, Costa Rica, Szerbia, Panama. (Igen, lehet azt mondani, hogy Európából nehezebb kijtuni. De Magyarország mérlege 43,3 százalékos volt a selejtezőben, a 30 megszerezhető pontból 13-at sikerült. Ez természetesen semmire sem volt elég, ilyen kevés pontot csak egyetlen csoportharmadik szerzett: Albánia. Míg Hollandia például 19 ponttal esett ki. A kijutó csapatok közül Panamának volt 50 százalék alatti mérlege, minden meccset számítva 47.9 százalékos, ezzel Mexikó és Costa Rica mögött lett harmadik, megelőzve Hondurast és az Egyesült Államokat.)

Akkor talán a hagyományok.

 A 32 résztvevő több, mint fele eddigi történelme során kevesebbszer vett részt világbajnokságon, mint a magyar csapat. Mi kilencszer jártunk vébén, éppen a mostani selejtezővel lett negatív a mérleg, most már 10-szer buktunk selejtezőben. Aki nálunk kevesebb vébétapasztalattal rendelkezik, mégis ott lesz jövőre: Izland, Portugália, Costa Rica, Kolumbia, Peru, Marokkó, Szenegál, Nigéria, Dánia, Lengyelország, Japán, Horvátország, Irán, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Tunézia, Ausztrália. Dél-Korea ugyanúgy 9-szer volt eddig vébén, mint mi. Jövőre lehagynak minket. 

photo_camera Fotó: Andrew Surma/NurPhoto

A négyszeres világbajnok olaszok is leégtek, mindenkinek lehet rossz periódusa. Ami igaz, nem mindenki Brazília vagy Németország. Meglepően kevés, mindössze 13 ország játszhatott eddig világbajnoki döntőt. Ezek közül egyetlen egy sincs – a magyar válogatottat kivéve –, amelyik zsinórban nyolcszor is elhasalt volna selejtezőn. Az olaszok például 1958-ban maradtak le utoljára vébéről. Mindenki más, például a svédek, hollandok, angolok, uruguayiak is maximum két vébéről maradtak le egymás után, ahogy az egykori Csehszlovákia is. (Az önálló cseh és szlovák válogatottnak világbajnoki selejtezőkön nem megy annyira jól, de azért így is jártak vébén, a csehek 2006-ban, a szlovákok 2010-ben. A csehek ugyanakkor Európa-bajnoki specialisták, egyszer sem maradtak le Eb-ről, míg a szlovákok tavaly jártak először Eb-n.) 

Akkor lehet, hogy az, hogy túl sok idő telt el a legutóbbi világbajnoki szereplésünk óta. 

De a jövőre Oroszországban pályára lépő Peru még nálunk is régebben, 1982-ben volt vébén utoljára. (Náluk egy tragédia is visszavetette a válogatottat, 1987-ben lezuhant a válogatott gerincét adó Alianza Lima gépe, a katasztrófát csak a pilóta élte túl.) 

Kevés gólt rúgunk? 

Még ez sem igaz. A magyar válogatott szerzett gólátlaga 1,4 volt. Ennél rosszabb például Argetináé – Messivel! –, Panamé vagy Kolumbiáé is. Van azért halvány esély arra, hogy Andorra vagy Feröer ellen jobban ment volna nekik. A kapott gólátlagunk már rossz (ugyancsak 1,4), de például a lengyel védelem is hasonlóan lukas. Csakhogy nekik van egy Lewandowskijuk, aki egymaga 16 gólt szerzett a selejtezősorozatban. 

Amiben a házigazda oroszokat nem számítva biztosan verünk mindenkit: futballra semelyik vébérésztvevő országban sem költenek annyi állami pénzt, mint nálunk. Ehhez jön még a futballokosság. 

A magyar lakosság harmada egyébként már az 1986-os világbajnokság után született. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.