Lelépnek az orvosok Magyarországról

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Nagyságrendileg ugyanannyi egészségügyi dolgozó hagyta el az országot idén, mint tavaly, számolt be a Világgazdaság hétfői számában. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ legfrissebb adatai szerint az év első hat hónapjában

324 orvos, 78 fogorvos, 327 egészségügyi szakdolgozó és 19 gyógyszerész kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéshez.

Egy évvel korábban a lelépő orvosok száma 400 fölötti, míg a fogorvosok száma 100 fölötti volt. 2016-ban összesen 823 egészségügyi dolgozó kért külföldi munkavállaláshoz engedélyt. Az orvosok közt 

  • 59 Angliába,
  • 54 Németországba,
  • 38 Svájcba ment gyógyítani.

A tíz legnépszerűbb ország közt hetedik Románia, 19 orvos választotta. Öt-öt orvos pedig Malawiba és Dániába ment. 

Fotó: Ujvári Sándor/MTI/MTVA

Ezeken felül 208 Magyarországon végzett, de külföldi állampolgárságú szakorvos is kért hatósági bizonyítványt. A lap szerint 

idén 41 férfi szakápoló is külföldi munka miatt hagyta el a magyar egészségügyet.

A szakdolgozók közt a legnépszerűbb célországok: Németország, Ausztria és Anglia. A legidősebb egészségügyi szakdolgozó, aki kérelemmel fordult az ÁEEK-hez, egy a 60–65 éves korcsoportba tartozó nő volt.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.