Semmi váratlan nem volt Várszegi Asztrik lemondásában

Távozik a pannonhalmi apátság éléről Várszegi Asztrik - írtuk meg tegnap mi is. Az egész magyar sajtón végigfutó hír a Kisalföld tudósításából indult ki, amely a főapátnak egy díjátadón elmondott beszédéből idézett. Arra viszont nem tért ki a cikk, hogy mi a lemondás oka, ráadásul több portál azzal a felütéssel vette át az infót, hogy váratlanul mondott le Várszegi Asztrik.

Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke (b) átveszi a Szent Márton-díjat Várszegi Asztrik pannonhalmi fõapáttól, Simon Attilától, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatójától (j2) és Haál Gábortól, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatójától (j) a Pannonhalmi Fõapátságban 2017. november 17-énFotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Valószínűleg ezért érezte szükségesnek az apátság, hogy közleményt adjon ki, amelyből kiderül, hogy az ok nagyon egyszerű: jövőre lejár a 71 éves szerzetes megbízatása. "A bencés közösség 1991-ben választotta meg Asztrik főapát urat legfőbb elöljárójának, és ezt a bizalmat már két ízben, 2000-ben és 2009-ben megerősítette. Várszegi Asztrik főapát úr a legutóbbi bizalmi szavazás után, tehát 2009-ben kinyilvánította a bencés közösség előtt szándékát, hogy 2018 elején, a harmadik főapáti ciklus végeztével vissza kíván vonulni az apáti szolgálatból" - áll a szerzetesek közleményében. Az új főapátot jövő januárban választja meg a bencések közössége, a döntést a Vatikánnak kell jóváhagynia.

Várszegi a katolikus egyház egyik legismertebb itthoni figurája, aki tavaly felemelte hangját a menekültek ellen hergelő propagandával szemben.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.