Úgy tűnik, nem akarták megölni Orbánt két évvel ezelőtt

bűnügy
2017 november 20., 10:51

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség két férfi ellen bűnszövetségben elkövetett lőfegyverrel, valamint lőszerrel visszaélés bűntette, illetve egyikükkel szemben emberölés előkészületének bűntette miatt.

A közleményből nem derül ki, de valószínűleg arról a két emberről van szó, akik a szélsőséges Magyar Nemzeti Hadsereg nevű szervezetnek voltak a tagjai, a Belügyminisztérium korábbi államtitkára, Tasnádi László pedig az elfogásuk után azt mondta róluk, hogy egy kormánytagot akartak kivégezni. A Blikk később azt írta, hogy a két férfi Orbán Viktor miniszterelnök ellen készült merényletet elkövetni.

2015 novemberében fogták el őket. Pintér Sándor belügyminiszter egy későbbi sajtótájékoztatón azt mondta, lehallgatták a telefonjukat, így jutottak el hozzájuk. "Meg kell győzni a mostani vezetőket, hogy adják fel a hatalmukat. A meggyőzés lehet persze egy darab ólom formájában, a fejbe”; „Végre fegyvert fogunk, kinyírjuk az összes rohadék alacsonyrendű génhulladékot magunk közül, együtt a kormányokkal, akik ma hatalmon vannak” – egyebek között ez hangzott el a beszélgetések során.

Az egyik vádlott tavaly interjút adott a börtönből az N1TV-nek, és azt mondta, nem akarták megölni Orbán Viktort. Az ügyészség most kiadott közleményében sincs szó merényletről, csupán arról, hogy ki akartak rabolni valakit, és még a lakását is felgyújtották volna.

A vádirat szerint a vádlottak 2014 nyarán ismerkedtek meg egymással, majd barátok lettek. Szélsőséges, idegengyűlölő gondolkodásuk volt. 2015 februárjában Szlovákiából hatástalanított, vaktöltények működtetésére alkalmas gépfegyvereket vásárolták, majd kettőt éles fegyverré alakítottak át, amelyekhez töltényeket is szerzetek.

Az I. rendű vádlott elhatározta, hogy kirabol egy cigány származású embert, ebbe bevonta a II. rendűt is, az elkövetéshez pedig parókát, esőkabátot, gumikesztyűt szereztek be. Végül mégsem követték el a rablást, helyette választottak egy második, majd végül egy harmadik célpontot. Az I. rendű vádlott azt tervezte, hogy fegyverrel a pénz átadására kényszeríti a célpontot, majd lelövi, végül pedig a lakását felgyújtja. Az előkészületek során részletesen megismerkedtek a helyszínnel, és megvitatták a menekülés módját is.

Végül 2015. november 21-én, egy Budaörs környéki erdős területre indultak, hogy ott kipróbálják a fegyvereket és hangtompítókat. Ekkor fogták el őket a rendőrök. Az ügyészség közleménye szerint az emberölési előkészületeket a II rendű vádlott vallotta be a rendőröknek, így őt ezért nem is lehet felelősségre vonni.