90 ezer forintra büntették a tacskót széttépő pitbull gazdáját

ÁLLAT
2017 november 21., 15:50
comments 168

A DK-s Vadai Ágnes kérdezte a kormányt arról, hogy a budai kutyahorror után nem tervezi-e felülvizsgálni az állatkínzásra vonatkozó büntetőjogi passzusokat. 

A 444-en írtunk először arról, hogy a Délinél egy szabadon kószálni hagyott pitbull széttépett egy tacskót, egy másikat pedig megsebesített, a törvényi környezet alapján viszont ezért a gazdát nem terheli büntetőjogi felelősség és az sem kizárt, hogy újra magához veheti az eset után az Illatos útra szállított állatot.  

link Forrás

Fazekas Sándor környezetvédelmi miniszter válaszában azt írta, hogy a büntetőtörvénykönyv ilyen esetekben az állatkínzás bűncselekményét ismeri. Rongálás abban az esetben merül fel, ha állatkínzás nem állapítható meg, mivel azonban a btk. csak személyeket és dolgokat ismer, állatkínzást csak személy követhet el, állat nem. Így ebben az esetben csak rongálás lett volna megállapítható. 

Ezért is kérdezték a kiérkező rendőrök a kutya gazdáját az állat „értékéről”, mert a rongálás 50 ezer forint érték felett minősül bűncselekménynek. 

Állatot uszítva elpusztítani más állatát bűncselekménynek minősül (vagy rongálásnak), de ha valaki gondatlanságból engedi kiszökni a kutyáját és az bántalmaz egy másik állatot, az csak állatvédelmi bírsággal büntethető. 

Úgy tudjuk egyébként, hogy a hegyvidéki jegyző az Érdi Járási Hivatalhoz helyezte át az ügyet és a kutya azonosított tulajdonosát 90 ezer forint állatvédelmi bírsággal sújtották. 

Nem tudni egyelőre, hogy a jegyző kezdeményezte-e a gyilkos kutya veszélyessé nyilvánítását illetve távoltartását a gazdától, de állítólag még nem hozta el az ebet az Illatos útról. 

Fazekas szerint a Btk. egyébként rendelkezik  „veszélyes eb tartásával kapcsolatos kötelezettség megszegése” bűncselekményről, de a rendőrség nem indított ilyen eljárást. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.