Az Európai Bizottság alelnöke szerint az EU egyetlen tagállamában sem jár még egyenlő bánásmód a nőknek

Több 444 videó?
Szeretném

Frans Timmermans alelnök Christiane Amanpour műsorába jelentkezett be a CNN-en, a téma a női jogokról szóló uniós konferencia volt, ami most zajlott Brüsszelben. 

Timmermans elmondta, hogy a konferencia célja, hogy felhívják a figyelmet arra, rengeteg munka van még addig, hogy a nőknek járjon az egyenlő bánásmód, kezdve a fizetéstől a nyugdíjaktól egészen odáig, hogy sem a vállalatvezetésben, sem a politikában, sem a tudományos életben nincs elég nő jelenleg. 

Mint mondta, nem valami jótékonykodást várnak el a nők felé, hanem csak egyenlő bánásmódot, ez viszont sehol nincs jelen, sem az Európai Unióban, sem a tagállamok szintjén. A bel-és igazságügyi együttműködésért felelős biztos felemlegette azt is, hogy jelenleg ráadásul a populista-nacionalista mozgalmak éppen vissza akarják fordítani az idők kerekét, megmondva, hol van a nőknek a helye, mintha az ötvenes években lennénk. 

Timmermans elmondása szerint csak annyit szeretne, hogy egyszer ugyanúgy mondhassa majd lányainak, ahogy fiainak is mondhatja, hogy mindenkit megillető egyenlő jogaik vannak. Az alelnök a hétfői konferencián arról is beszélt, hogy a problémát nem az jelenti, hogy a férfiak annyira erőteljesen akarnák védelmezni a privilégiumaikat, hanem hogy nincsenek is egyáltalán tisztában a privilégiumaikkal, szerintük ez a normális állapot. (Politico)