Kínai vendégkutatók megalapították a Kínai Kommunista Párt sejtjét egy amerikai egyetemen, majd rögtön fel is oszlatták az egészet

külföld
2017 november 21., 08:55
comments 59

Összesen hét kínai kutató alapította meg a sejtet, mindannyian vendégkutatóként tartózkodtak az University of California, Davis-en.  

Hatan közülük párttagok otthon, egyikük pedig próbaidős párttag. Az ügyre a hétvégén derült fény, mire a South China Morning Post újságírója megkereste a pártszervezet főtitkárát, Mu Xingsent, aki elmondta, hogy valóban alapítottak egy sejtet, de már fel is oszlatták. Azért, mert nem sokkal később tudomást szereztek arról, hogy ilyesmit a helyi törvények alapján nem tehettek volna. 

Az amerikai törvények ugyanis kimondják, hogy minden külföldi kormány vagy párt által irányított szervezetnek regisztrálnia kell magát előzetesen, és rendszeresen jelentenie a tevékenységéről. 

A pártszervezet-alapítás amúgy úgy derült ki, hogy Mu hazai egyeteme büszkén számolt be honlapján arról, hogy külföldre ment képviselőjük fiókszervezetet alapított. A jelentés azóta eltűnt az egyetem honlapjáról, pedig az is olvasható volt benne, hogy a pártszervezet most új tagokat tervez majd toborozni, és tanulóköröket szerveznek majd a legfrissebb elméleti írásokból, hogy így álljanak ellen a külföldön szembejövő negatív gondolatok okozta károsodásnak. 

A sejt kéthetente ülésezett volna, a tagok célja többek között a szervezet ajánlása lett volna kollégáik és ismerőseik körében. Első ülésükön többek között a legutóbbi pártkongresszuson felmerült új gondolatokat beszélték át közösen. 

A Kínai Kommunista Párt alapszabálya elvárja, hogy a tagok folyamatosan hozzanak létre szervezeteket, bárhol, ahol legalább hárman összeverődnek, legyen az iskola, intézmény vagy munkahely, de az nem derül ki egyértelműen, hogy ez csak Kínán belül érvényes iránymutatás-e. A vendégkutatók mindenesetre most úgy értelmezték, hogy nem. 

Egyáltalán nem új jelenségről van szó, a hetvenes-nyolcvanas években egymást érték a nyugati egyetemeken a kínai kommunista sejtek. Kaptak szerény támogatást is Pekingtől, de a nyugati egyetemeken megindult pártépítkezésnek véget vetett a Tiananmen téri tüntetés brutális leverése. (SCMP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.