Kozmikus aranybánya: Gravitációshullám- és fényjelek egy ütköző neutroncsillag-párból

előadás
2017 november 21., 13:55

A novemberi Budapest Science Meetup-on Raffai Péter (ELTE TTK Atomfizikai Tanszék, Eötvös LIGO tagcsoport) arról beszélt, hogyan sikerült először észlelni neutroncsillagok összeütközéséből származó gravitációs hullámokat és fényjeleket. A felfedezésről itt számoltunk be részletesen.

link Forrás

Az előadó összefoglalója:

Augusztus 17-én a LIGO detektorok újabb gravitációshullám-jelet észleltek. A GW170817, ami az eddigi legerősebb és legközelebbről érkezett jel, két összeütköző neutroncsillagból származott. A jel után 2 másodperccel űrteleszkópok egy rövid gamma-felvillanást észleltek, órákkal később pedig a forrás halványodó utófényét is megfigyelték a csillagászok. A sikeres megfigyelésekhez a LIGO mellett az olaszországi Virgo gravitációshullám-detektor is elemi fontosságúnak bizonyult, a felfedezésben pedig az ELTE kutatóinak is jutott szerep.

Az esemény áttörés a többcsatornás csillagászatban, első lépés a gravitációshullám-kozmológiában, és választ ad arra is, honnan származik a Föld aranykészlete: ütköző neutroncsillagokból.

A címlapi kép: művészi fantáziarajz a két neutroncsillag összeolvadásáról: NSF/LIGO/Sonoma State University/Aurore Simonnet