Építettek egy kollégiumot tehetséges gyerekeknek tao-pénzből, de aztán valahogy wellness hotel lett belőle

direkt36
2017 november 22., 17:02
comments 275

Balatonfüred a környéken élő kézilabdázó gyerekeknek tervezett egy kézilabda akadémiát. A döntés érthető, a városban komoly hagyománya van a kézilabdának, a város csapata jelenleg is a bajnokság negyedik helyén áll, és a Balatonfüredi KSE utánpótlás csapatai is több korosztályban versenyeznek.

A bentlakásos kollégium felépítéséhez több mint félmilliárd forint TAO-támogatást kért és kapott a város kézilabdás alapítványa a Magyar Kézilabda Szövetségtől. Az egyemeletes, sok erkélyes épület tavasszal elkészült, de nem gyerekek költöztek be, hanem négycsillagos szállodaként nyitott ki. Most csak a neve, az Akadémia Sporthotel utal arra, hogy eredetileg mire szánták.

A hotel közvetlenül a város új, szintén tao-pénzből épült uszodája mellett áll. Kis híd köti őket össze, így a hotel vendégei könnyen átjárhatnak az uszoda wellness-részlegébe, amit ingyen használhatnak. A két épület története is szorosan kapcsolódik egymáshoz.

A balatonfüredi önkormányzat egyik cége 2011 augusztusában hozta létre a városi kézilabdasportot támogató Balatonfüred Kézilabda Sportjáért Közhasznú Alapítványt és az uszodát építő vízilabdás társát is. Mindkettő nagyon sikeresen gyűjtött tao-pénzeket az elmúlt években: az uszoda felépítése mellett ezekből újították fel több helyi iskola tornatermét, idén átadták a papíron kézilabda akadémiának épülő hotelt is, most pedig további közel egymilliárd forintnyi tao-pénzből új kézilabda csarnokot építenek.

A Direkt36 nonprofit szervezet. Csak akkor tudjuk ellenőrizni a hatalmat, ha vannak támogatóink. Csatlakozz te is!

A 2011-ben bevezetett tao-rendszernek az a lényege, hogy a nyereséges vállalkozások társasági adójuk egy részét sportcélokra ajánlják fel. A pénzhez az utánpótlásneveléssel foglalkozó foci-, kézilabda-, kosárlabda- és vízilabdaklubok és alapítványok pályázhatnak, hogy plusz bevételhez juthassanak, és végső soron a gyerekek jobb körülmények között sportolhassanak.

A balatonfüredi alapítványok a tao-támogatások megnyílásával egy időben jöttek létre, Bóka István polgármester bevallása szerint is azért, hogy kihasználják az új rendszerben rejlő lehetőségeket. Önkormányzatok ugyanis nem, csak olyan szervezetek pályázhatnak a támogatásra, amelyek tehetséggondozással foglalkoznak. Ahogy korábbi cikkeinkben bemutattuk, az uszoda építése sem igazán felel meg a tao-rendszer szellemiségének, de azt legalább sportolásra használhatják nemcsak a vízilabdázó gyerekek, hanem a város lakói is. A négycsillagos hotelhez viszont már úgy használtak fel több mint félmilliárd forint támogatást, hogy a megvalósult beruházásnak szinte semmi köze nincs az eredeti célhoz.

Részlet az RTL Házon Kívül riportjából

Kollégiumi szoba 80 ezerért két éjszakára

Az alapítvány sportfejlesztési tervéből kiderül, hogy a Kézilabda Akadémia néven futó négycsillagos hotelt eredetileg bentlakásos kollégiumnak szánták, erre hivatkozva akartak legalább 45 kétágyas szobát kialakítani benne. Az alapítvány terve az volt, hogy a kollégiumot edzőtáborok, versenyek idején is használhatnák a kézilabdázó gyerekek, így az épület hozzájárulna a kézilabda népszerűsítéséhez.

Az alapítvány annak ellenére vágott bele az építkezésbe, hogy komoly szakmai munka a saját sportfejlesztési terveik szerint sincs mögöttük (az alapítvány és a város sikeres kézilabda klubja külön szervezet, utóbbi is nyert az elmúlt években közel 1 milliárdot a tao-pályázatokon). Az alapítvány legutóbbi sportfejlesztési terve szerint csak 16 utánpótláskorú versenyzőjük van, és bár 2011 óta már több milliárd forint támogatást kaptak, mindig csak ingatlanfejlesztésre pályáztak, versenyzésre, szakmai munkára, felszerelésre soha nem kértek pénzt.

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legújabb sztorijainkról!

Az akadémiára először 2012-13-ban pályázott a balatonfüredi alapítvány az országos kézilabda szövetségnél az épület tervezésére, majd 2015-16-ban összesen több mint 500 millió forintot kértek az akadémia építésére. Az építkezést közbeszerzésen az önkormányzat tulajdonában lévő kivitelező cég nyerte el, az épület ára végül nettó 813,5 millió forint lett, a tao-pénzen felüli önrészt az önkormányzat adta. Még el se készült az épület, amikor már kiderült, hogy az alapítvány nem fogja tartani az eredeti tervet.

Tavaly október elején még épp csak elkezdődött az építkezés, amikor Bóka István polgármester már arról tájékoztatta a képviselőtestületet, hogy az alapítvány pályázatot írt ki az épület hasznosítására, mert az érdeklődő üzemeltetők “már több változtatást javasoltak a belső átalakítások tekintetében”. Bóka akkor azt mondta a városi képviselőknek, hogy három jelentkező is van az üzemeltetésre, ő szeretné helyi vállalkozásnak odaadni, a kiválasztásnál pedig az ár lesz a legfontosabb szempont, tehát az fogja megkapni az épületet, aki a legtöbbet ajánlja érte. Azt is megjegyezte, hogy a tao-támogatás miatt be kell tartani a pályázatban vállalt kötelezettségeket, azaz, hogy az épületből bentlakásos kollégium lesz.

Az épületet tavasszal adták át, Facebook-oldala már májusban elindult, először csak munkatársakat kerestek a hotelhez és az étteremhez, júniustól viszont már a szobákat és a programjaikat ajánlgatják. A bejegyzések között csak három sporttémájú szerepel, de egyik sem az utánpótlás-neveléssel kapcsolatos: nyáron a hotel tetőteraszán kivetítőn nézhették a vendégek a vízilabda-válogatott mérkőzéseit, szeptemberben a hotelben tartott csapatépítőt az UTE focicsapata, október elején pedig a hotelben szállt meg az izlandi Valur Reykjavík kézilabdacsapata, akik az NB1-es balatonfüredi felnőtt kézicsapat ellenfelei voltak egy nemzetközi tornán.

Amikor a Direkt36 szeptember végén Balatonfüreden járt, a hotel szobáinak teraszain már vendégek napoztak, kollégista gyerekeknek azonban nyoma sem volt. A recepción ajánlatot kértünk az október 23-i hosszú hétvégére, a legolcsóbb ajánlat szerint egy standard kétágyas szobában 80 ezer forintért tölthettünk volna el két éjszakát ketten félpanziós ellátással, a jakuzzis lakosztályért viszont már százezer forintot kellett volna fizetni.

Részlet az RTL Házon Kívül riportjából

Próbaüzemben hotel, aztán majd jönnek a gyerekek

November közepén az RTL Házon kívül című műsorával közösen visszamentünk a hotelbe, és a kézilabda akadémia után érdeklődtünk. A recepción dolgozók semmit nem tudtak róla, a két épülettel arrébb működő városi kézilabdaklubhoz irányítottak minket. Amikor elmondtuk, hogy itt kollégiumnak kellene lennie, csak annyit mondtak, hogy „szálloda lett a kollégiumból”.

A hotelt építő alapítványtól hiába próbáltuk megtudni, hogyan és miért lett hotel a kézilabda akadémiából. A napi ügyeket intéző munkatársuk azt mondta, hogy ő nem nyilatkozhat, az elnök pedig telefonon azt üzente, hogy kórházban van. A kérdéseinket írásban is elküldtük, amire az alapítvány végül azt válaszolta, hogy az akadémiát a pályázatnak megfelelően valósították meg. „A terveknek megfelelően 2017 átmeneti év, az elmúlt hónapokban a Sportakadémia próbaüzeme zajlott, ugyanakkor így is számos sportág (kézilabda, labdarúgás, úszás, vízilabda, szinkronúszás) képviselői tudták a Sportakadémia szolgáltatásait kedvezménnyel igénybe venni” – írták, és azt is, hogy „a következő időszakban” az üzemeltetővel kötött megállapodás értelmében megoldódik valamennyi utánpótláskorú, kollégiumi ellátásra jogosult kézilabdázó elhelyezése. Arra a kérdésünkre, hogy mennyit fizet az üzemeltető az épületért, ezt a pénzt mire költi az alapítvány, és pontosan milyen feltételekkel adták át az épületet, nem válaszoltak.

Az üzemeltetést végül elnyerő cég, az Akadémia Sporthotel Kft. ugyan Balatonfüredre van bejelentve, de budapesti vállalkozók működtetik, akiknek az ország más részein is van még tíz szállodájuk. Őket is kerestük, hogy megtudjuk hogyan tesznek eleget a TAO-pályázatban vállaltaknak, laknak-e, laktak-e valaha kézilabdás gyerekek a hotelben, de nem válaszoltak a kérdéseinkre, a tulajdonos csupán annyit írt vissza, hogy nem járul hozzá, hogy a hotelben készült felvételeket használjuk.

A tao-pályázatot jóváhagyó Magyar Kézilabda Szövetséget azt írta a kérdéseinkre, hogy a szövetség „szakmai célkitűzéseivel természetesen nem egyeztethető össze, hogy a tao támogatásból szálloda épüljön fel”, és hozzátették, hogy a balatonfüredi támogatás ügyében még az előző elnökség hozott döntést, egyebekben pedig a beruházást ellenőrző EMMI-hez irányítottak minket. Kerestük a város polgármesterét, Bóka Istvánt is, mert az alapítványok ugyan papíron függetlenek, de szorosan együttműködnek az önkormányzattal. Amikor Balatonfüreden jártunk, Bóka István a titkárnővel azt üzente nekünk, hogy nem tud fogadni minket, majd telefonon válaszol a kérdéseinkre. Azóta sem hívott minket, írásban elküldött kérdéseinkre pedig csak annyit írt, hogy tudomása szerint az alapítványtól kaptunk válaszokat.

Szeptemberi látogatásunk után megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy pontosan mennyi tao-pénzt fizettek ki a balatonfüredi Kézilabda Akadémiára, és ellenőrizték-e már a beruházást. A minisztérium azt írta, hogy mivel az Akadémia elszámolásának ellenőrzése még tart, nem tudnak információt adni róla. Annyit elárultak, hogy az első ütem költségvetéséből 400,4 millió forintnyi támogatás felhasználását fogadták el, az alapítvány pedig közel 400 ezer forint fel nem használt támogatást visszautalt. Novemberi látogatásunk után újra megkérdeztük, hogy tisztában vannak-e azzal, hogy a kollégiumnak épült akadémiában négycsillagos hotel működik, hogy ez megfelel-e a tao-támogatás szabályainak, és hogy elképzelhető-e, hogy visszakérik a támogatást. A minisztérium azt írta, hogy az EMMI olyan beruházásról tudott, amely „kielégíti a sportolók sporttevékenységgel összefüggésben felmerülő szálláshely igényeit”, és a beruházást vizsgálják.

Ha van információd valamilyen fontos történetről, oszd meg velünk biztonságos csatornákon!

A témáról az RTL Házon kívül című műsorával riportot is forgattunk, a teljes anyagot a Házon kívül szerdán éjjel 00.20-kor kezdődő adásában láthatják.

A cégnyilvántartási információkhoz az Opten szolgáltatását használtuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.