Miközben Szijjártó Mianmarban a menekültektől féltette Európát, az Egyesült Államok etnikai tisztogatásnak nevezte a rohingyák elleni erőszakot

politika
2017 november 22., 14:10
comments 89

Etnikai tisztogatásnak minősítette a mianmari rohingják elleni erőszakot az Egyesült Államok. Ezt Rex Tillerson amerikai külügyminiszter jelentette be szerdán. Tillerson szerint "semmilyen provokáció nem igazolja azokat a szörnyű kegyetlenségeket" amelyeket a mianmari fegyveres erők és "helyi igazságosztók" végrehajtottak a rohingják ellen, és a felelősöket el kell számoltatni. 

Amerikai törvényhozók és jogvédő szervezetek nemegyszer sürgették Donald Trump amerikai elnököt, hogy minősítse a rohingják elleni erőszakot etnikai tisztogatásnak, de ezt eddig nem tette meg. A külügyminisztérium állásfoglalása vélhetően még nagyobb nyomást gyakorol majd a Trump-kormányzatra és a törvényhozás alsó házára annak érdekében, hogy Washington új gazdasági büntetőintézetéseket hozzon Mianmar ellen - írja az MTI. 

Augusztus vége óta több mint 600 ezer rohingja menekült a buddhista többségű Mianmar Arakán államából a szomszédos Bangladesbe. Mianmar illegális bangladesi bevándorlókként kezeli őket, nem ad állampolgárságot nekik, és nem először próbálta meg elüldözni az ország területén élő rohingjákat.

Különös véletlen, Tillerson magyar kollégája, Szijjártó Péter éppen kedden járt Mianmarban. Ő nem ítélte el az erőszakot. A rohingyák elleni tisztogatást csak egészen sajátos, az Orbán-kormány menekültellenes propagandájába illesztve hozta szóba, azt is csak az MTI-nek nyilatkozva

Szijjártó Péter és Htin Kiav elnök kezet fog az külügyminisztériumok közötti együttmûködésrõl és politikai konzultációról szóló megállapodás aláírása után, mellettük Aung Szan Szú Kji.
photo_camera Szijjártó Péter és Htin Kiav elnök kezet fog az külügyminisztériumok közötti együttmûködésrõl és politikai konzultációról szóló megállapodás aláírása után, mellettük Aung Szan Szú Kji. Fotó: KKM/MTI/MTVA

A magyar külügyminiszter azt mondta kedden a távirati irodának, hogy „Mianmar súlyos kihívásokkal néz szembe, és ha nem tud rajtuk úrrá lenni, akkor több százezres migrációs hullám indulhat el, amely nem fog megállni Bangladesben vagy a környező országokban, hanem nagyrészt Európába fog irányulni”. Aztán azzal folytatta, hogy "Európának és benne Magyarországnak az a biztonsági érdeke, hogy Mianmarból ne induljon ki ilyen több százezres migrációs hullám. Ezért Magyarország támogatja Mianmart erőfeszítéseiben, hogy úrrá legyen a jelenlegi helyzeten". Ezután még olyan dolgokat nyilatkozott, hogy Magyarország támogatja Mianmart a demokratikus intézményrendszer maradéktalan kiépítéséhez szükséges reformokban és az ország gazdaságának stabilizálásában, hogy megszűnjenek a migrációt kiváltó politikai és gazdasági okok.

Szijjártó Péter az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) külügyminiszteri tanácskozásán vett részt, majd kétoldalú hivatalos látogatást tesz az ázsiai országban. Fogadta Htin Kiav elnök, Mjo Thein Gji oktatási és Than Mjint kereskedelmi miniszter is.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország kedvezményes hiteleket ajánlott fel, melyekből a gazdaság szempontjából kiemelten fontos vízügyi és mezőgazdasági beruházások valósulhatnak meg, és Magyarország támogatja Mianmart a nemzetközi szervezetekben is. Emellett megállapodás született arról, hogy 30 mianmari hallgató tanulhat ösztöndíjjal Magyarországon. A tárcavezető emellett elmondta, hogy több olyan magyar vállalat is megjelent a mianmari piacon, melyek a digitális gazdasági átállást segítik, tovább segítve Mianmar versenyképességének javítását.

Friss bejelentés, hogy Ferenc pápa hamarosan találkozik a rohingja kisebbség tagjaival - jelentette be Greg Burk szentszéki szóvivő az egyházfő november 26. és december 2. között Mianmarban és Bangladesben esedékes apostoli látogatásának előzetes sajtótájékoztatóján a Vatikánban szerdán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.