Liptai Claudia új műsora olyan, mint egy rettenetes Facebook-csoport

tévé
2017 november 23., 18:12
comments 317

Valami furcsa koncepció alapján úgy döntöttek a TV2-nél, hogy kicsit megtekerik az idő kerekét, és visszaforgatják az internet legrosszabb részét a televíziózásba. Hogy mi értelme van a régi internetes fórumok hangulatát visszatuszkolni a tévébe, tényleg nem tudom, de kétségtelenül sokkal nyomasztóbb az átlagkommentelők kérdéseit és válaszait úgy nézni és hallgatni, hogy azokat Liptai Claudia vezeti fel, és öt magyar celeb kommentálja.

Kedden este ment le a TV2-n az agyonpromózott Appra magyar! első adása, merész vállalással élőben. (A második, szerda esti adás technikai okok miatt elmaradt.) A műsorvezető a nagy visszatérő Liptai Claudia, a főszereplő pedig egy app, amit állítólag már rengeteg magyar töltött le, és amivel közhelyes, agyonrágott kérdésekre válaszolhat az úgynevezett nép. Az emberek véleménye nagyon fontos, ezt Liptai nem győzte hangsúlyozni, és már a felvezetésnél elmondta, 

bár már húsz éve szerepel a tévében, talán még sosem várt annyira műsort, mint ezt.

Az Appra magyar! alapkoncepciója az, hogy feltesznek egy kérdést, a nézők pedig egy app segítségével a felkínált válaszok közül megjelölhetik a nekik legjobban tetszőt. A stúdióban meghívott vendégek vitatják meg Liptaival és egymással az olyan színvonalú kérdéseket, mint hogy mi a magyarok legrosszabb tulajdonsága, vagy hogy el kell-e mondani egy barátunknak, ha megtudjuk, hogy megcsalják. A témákat mintha egyenesen a Tények Extra szerkesztőségéből hozták volna, sőt hozták is, például az „Adna-e ön tüzet egy mindenperces kismamának?” kérdésből egyszer már le is ment egy pont ilyen anyag a műsorban.

A celebek, vagy ahogy Liptai mondta, a véleményformáló szakvendégek dolga az, hogy megvitassák a témát, majd megtippeljék, melyik válasz a legszimpatikusabb a magyar lakosságnak. Az első adás sztárvendégei „A nagybetűs nő, Soma Mamagésa, a közösségi élet fenegyereke, Kasza Tibi, a félig ördög, félig angyal Fresh Andi, a zsírégetés földi helytartója, Schobert Norbi, és a nagyhangú nagycsaládos, Szandi” voltak. Utóbbi lubickolt a feladatban, és már a műsor elején megjegyezte, szerinte 

„nagyon sok lakótelepi is, aki ül a tévé előtt, fogja nyomkodni a telefonját. Én körülbelül ismerem azoknak az embereknek a lelki világát, egyrészt”

másrészt pedig sokat járja a vidéket, és azokat az embereket is ismeri, legalábbis sokat beszélget azokkal az emberekkel.

Az Appra magyar! és egy átlagosnál kicsit alacsonyabb színvonalú magyar Facebook-csoport között csupán annyi a különbség, hogy előbbitől sokkal gyorsabban rohad le az ember agya, de egyébként minden benne van, amit az internet ostobáknak fenntartott területe kínálni tud. Az élmény kellemetlenségén az sem segít, hogy a műsorban nem egy random félkegyelmű felhasználó mondja el, hogy hisz abban, hogy a földönkívüliek köztünk járnak, hanem például Szandi, aki nagyon sokat cikket olvasott már a témáról, és „nem bulvárújságokban”.

link Forrás

A műsorban a földönkívüliek jelenlétén kívül szó volt arról, vajon mi okozza napjaink változékony időjárását – Fresh Andi szerint a természetet kizsákmányoló emberiség, de hozzáteszi, ő sem gyűjti szelektíven a szemetet, illetve hogy adhat-e egy pofont a szülő a gyerekének – Szandi úgy van vele, hogy „ne az arcot üssük meg”. Schobert szerint egy pofon az oké, kettő viszont már verésnek számít. A nézők többsége egyébként úgy válaszolt, néha van helye egy-egy pofonnak.

Az, hogy az Appra magyar! kicsit a Facebookot modellezi, kiderült abból is, hogy megkérdezték, hogyan jobb a túrós csusza, édesen vagy sósan, és hogy 

melyik régi tévéműsort kéne visszahozni. (Természetesen a Szomszédokat.)

A műsorban bőven van még potenciál, érezni, hogy most még csak kapargatják a felszínt, simán eljuthatnak még a chemtrailig, de biztos vagyok benne, hogy később előkerülnek majd olyan akárhányszor bevethető kérdések is, mint hogy ön szerint elevenen kéne-e megnyúzni az állatkínzókat, vagy hogy létezhet-e barátság fiú és lány között. A műsor keddtől péntekig, este fél 9-kor látható a TV2-n.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.