Ma reggel mínusz ötven volt, de kinyitott az általános, mert csak mínusz ötvenkettőtől van tanítási szünet

időjárás
2017 november 23., 14:26
comments 272

Kicsit panaszosan jegyezte meg a jakutföldi online lap szerzője, hogy a helyi önkormányzati előírások miatt hiába ébredtek ma reggel -50 fokra az ojmjakoni iskolások, be kellett menniük a suliba, bezzeg a régió fővárosában, Jakutszkban tanítási szünet volt.

Ojmjakon, ami egy 500 lelkes falu,  az egész Föld egyik leghidegebb, állandóan lakott települése. Itt található:

A talaj itt állandóan fagyott, a klíma pedig speciális, többek között azért, mert a falu egy völgyben fekszik, ahol össze tud gyűlni a hideg levegő. Egy 2016. decemberi -71,1 fokkal itt mérték az északi féltekén valaha feljegyzett legalacsonyabb hőmérsékletet. Amióta feljegyzik az adatokat, a Földön egy helyen rögzítettek alacsonyabb hőmérsékletet: -89,2 fokot az antarktiszi Vosztok kutatóállomáson. De ne felejtsük el, hogy Ojmjakon egy állandóan lakott település.

A novemberi átlaghőmérséklet itt -35,2 fok, a legdurvább feljegyzett hideg pedig -58,5 fok volt. Október 25. és március 17. között még soha nem volt fagypont felett a hőmérséklet, a rövid nyár viszont egészen forró is lehet, harminc pluszos napokkal. Emiatt az egész világon itt az egyik legnagyobb a hőingás, 102,3 fokkal.

(A tippért örök hálánk Gasparus Magnusnak)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.