Egy 95 éves ausztrál diplomatafeleség végre elbüszkélkedett a mesés gyűjteményével, erre műkincsrablásért kezdtek nyomozni ellene

külföld
2017 november 24., 08:56
comments 152

Az ausztrál hatóságok nyomozni kezdtek egy 95 éves nő ellen, akivel szemben felmerült, hogy a férje diplomáciai útjai alatt ereklyelopással töltötte az idejét. Az Egyiptomi Örökségvédelmi Munkacsoport nyílt levélben tájékoztatta Ausztrália egyiptomi nagykövetét, hogy szerintük Joan Howard műkincseket rabolt.

A nő illegális gyűjtemény azért csak évtizedekkel később lett gyanús a hatóságoknak, mert egy ausztrál csatorna nemrég mutatta be női Indian Jonesként. A róla szóló a riportban  gyűjteményét látva még csak ironikusan jegyezték meg, hogy Mrs Howard egy igazi sírrabló, de kiderült, hogy pontosan erről van szó.

photo_camera Joan Howard

A 95 éves férje, Keith Howard az ENSZ megbízásából dolgozott a Közel-Keleten a 60-as és 70-es években. Az örökségvédelmi hatóság szerint a nő a férje diplomata státuszát használta ki, és viselkedése „nem volt elfogadható”. A riportban ő is beszélt arról, hogyan önkénteskedett különböző ásatásokon Szíriában, Egyiptomban, Jordániában, Libanonban. Palesztinában és Izraelben. 

Monica Hanna, az Egyiptomi Örökségvédelmi Munkacsoport vezetője szerint nagyon rossz üzenete van, ha ilyen ünnepélyes hangulatban mutatnak be egy összelopott gyűjteményt.

A külügyi és kereskedelmi minisztérium közölte, hogy vizsgálják az ügyet, és az Unesco szabályainak megfelelően visszaszolgáltatják az illegális műkincseket az eredeti országba. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.