Emmerson „Krokodil” Mnangagwa lett Zimbabwe új elnöke

Letette hivatali esküjét Emmerson „Krokodil” Mnangagwa, Zimbabwe új elnöke pénteken a hararei nemzeti stadionban ünneplő tömeg előtt. A krokodil nevet még a függetlenségi háború alatt szerezte magának, ahol a kegyetlenségével hívta fel magára a figyelmet. 

Emmerson Mnangagwa leteszi az elnöki eskütFotó: MARCO LONGARI/AFP

A 75 éves Mnangagwát a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) kormánypárt jelölte az államfői tisztségre azután, hogy Robert Mugabe, az ország előző vezetője egy katonai puccs után lemondott.

Fotó: TONY KARUMBA/AFP

Mnangagwa november elejéig az ország alelnöke volt, de Mugabe menesztette ebből tisztségéből, nem sokkal később ez vezetett a hadsereg közbelépéséhez.

Sokan csak Krokodilnak hívják az új elnökötFotó: Ben Curtis/AP

A Mnangagwa megbízatása a jövő évig tart, de az új választások időpontját még nem tűzték ki. Az új elnök kritikusai szerint még mindig nem tisztázott, hogy milyen szerepe volt a matabele kisebbség ellen elkövetett mészárlásokban 1983-ban, amikor az Észak-Koreában kiképzett Ötödik Brigád közel 20 ezer embert ölt meg. (Guardian/MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.