Hónapokat kell várni a mellrákszűrésre, mert nem működnek a mammográfiás gépek

Egészségügy
2017 november 24., 21:45
comments 90

Októberben egy három éve mellrákkal műtött, francia származású magyar nő, Gimet Isabelle történetéről számolt be az RTL Klub, akinek azt mondták a Honvéd Kórházban, éppen a kontrollvizsgálata előtti napon, hogy a mammográfiás gép egy hónapja elromlott, keressen másik kórházat. A kórház ezt el is ismerte a híradónak, azt mondták, novembertől lesz szűrés ismét.

Mivel már november van, a Híradó újra elkísérte a nőt a Honvédba, ahol először egy tájékoztatón láttak meg a falon, ami szerint továbbra sincs előjegyzés mammográfiára. Az ügyeletes nővér aztán a rejtett kamerás felvételen elmondja, hogy talán januárra tudnak időpontot adni, de még az sem biztos.

Mivel a Honvédból állítólag a Szent Margit Kórházba küldik a betegeket, ezért ott próbáltak szerencsét. De az ügyeletes elmagyarázta, hogy mivel 

több kórházban egyáltalán nem működik a mammográfia, ezért öt másik kórház betegeit is nekik kell ellátniuk, miközben az ő gépük is gyakran meghibásodik.

Így aztán a Szent Margitban hatalmas a túlterheltség, legközelebb januárra tudnak időpontot adni. A nővér elég kijózanító tájékoztatása szerint a helyzet a következő:

photo_camera Részlet a műsorból Forrás: RTL Klub

Az RTL és Isabelle ezután átmentek a Szent István Kórházba, ahol februárra tudtak volna időpontot adni. Egy szakértő a műsorban is elmondja, amit remélhetőleg azért már nagyon sokan tudnak:

"a mammográfia nagyon fontos ahhoz, hogy korán felfedezzék a daganatot".

Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont szerint nincs semmi gond, "folyamatosan biztosítják a mammográfiás gépek működését", a régi gépek helyett pedig újakat kapnak majd a kórházak.

Az október amúgy minden évben a mellrák elleni küzdelem hónapja. Az Emmi ebből az alkalomból írta egy közleményben:

Évente nagyságrendileg 33 ezer rosszindulatú daganat okozta haláleset történik hazánkban, rosszindulatú emlődaganat következtében évente pedig több mint 2000 nőt veszítünk el, miközben az időben felismert betegség esetén nagyobb a gyógyulási esély.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.