Már 235 halottja van az egyiptomi merényletnek, a kormány légicsapásokkal válaszolt

külföld
2017 november 24., 19:41
comments 59

Bombákkal és lőfegyverekkel csaptak le egy egyiptomi mecsetre a Sínai-félsziget eddigi leggyilkosabb terrortámadásában. A támadók a korábban jelentett hatnál jóval többen, mintegy negyvenen voltak, akik egy robbanás után a mecsetből kimenekülőkre kezdtek lőni, majd pedig a sebesülteken segítőkre és a mentőautókra is golyózáport zúdítottak.

Kiégett autó az egyiptomi merénylet helyszínén, Bír-el-Abdben.
photo_camera Kiégett autó az egyiptomi merénylet helyszínén, Bír-el-Abdben. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency

A támadók elmenekültek és a Guardian szerint még mindig nem vállalta a merényletet egyetlen csoport sem. Az viszont tény, hogy az Iszlám Állam évek óta rendszeresen követ el támadásokat az egyiptomi hatóságok ellen, több száz rendőrt, katonát és civilt öltek meg.

A halálos áldozatok száma az egyiptomi állami televízió közlése szerint legkevesebb 235, a sebesülteké 109.

Az MTI a Reutersre hivatkozva azt írja, hogy az egyiptomi államfő, Abdel-Fatah el-Sziszi kíméletlen válaszcsapással fenyegette meg az elkövetőket, és a légierő péntek este légicsapásokat mért azokra a hegyvidéki területekre, ahová a merénylők visszahúzódhattak.

"A hadsereg és a rendőrség minden erővel megtorolja mártírjaink halálát" - fogalmazott televíziós beszédében El-Sziszi. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.