Több, macskáknak szánt élősködőirtóban nincs is elég hatóanyag

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

29, macskáknak szánt, külső élősködők elleni rácsepegtető oldatot, ún. spot-on készítményt vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az ellenőrzött termékek között állatgyógyászati készítmények és riasztó hatású állat-egészségügyi biocid termékek egyaránt szerepeltek. A szakemberek 23 hatósági mintát kiskereskedőknél vettek, míg 6 terméket magyar és külföldi internetes oldalakról rendeltek.

Az engedélyezett termékek közül 6 geraniol hatóanyagú készítmény nem tartalmazta a törzskönyvben szereplő hatóanyag-mennyiséget. Az interneten vett, Magyarországon engedéllyel nem rendelkező spot-onok mindegyike tartalmazta ugyan a termék csomagolásán feltüntetett hatóanyag-mennyiséget, de az ellenőrzésen szintén elbuktak, mert a magyarországi forgalmazásukra nem volt engedély.

A hivatal felhívta a figyelmet, hogy a nem engedélyezett készítmények használatának kockázata jelentős, vásárlásuk nem javasolt.

Himalája perzsa macska a budapesti nemzetközi macskakiállításon 2013. december 14-én.Fotó: Czimbal Gyula / MTI

A Nébih eljárást indít az érintett készítmények gyártóival és belföldi forgalmazóival szemben, ezzel párhuzamosan megkezdődött minden, geraniolt tartalmazó állat-egészségügyi biocid termék felülvizsgálata. Az eljárás a laboratóriumi vizsgálatokon túl kiterjed a termékek hatékonyságát bizonyító dokumentációk felülvizsgálatára és az előny-kockázati viszonyok újraértékelésére is. A részletes vizsgálati eredmények, és a termékek rangsora elérhető a Nébih honlapján. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.