Több, macskáknak szánt élősködőirtóban nincs is elég hatóanyag

2017 november 24., péntek 11:22
110

29, macskáknak szánt, külső élősködők elleni rácsepegtető oldatot, ún. spot-on készítményt vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az ellenőrzött termékek között állatgyógyászati készítmények és riasztó hatású állat-egészségügyi biocid termékek egyaránt szerepeltek. A szakemberek 23 hatósági mintát kiskereskedőknél vettek, míg 6 terméket magyar és külföldi internetes oldalakról rendeltek.

Az engedélyezett termékek közül 6 geraniol hatóanyagú készítmény nem tartalmazta a törzskönyvben szereplő hatóanyag-mennyiséget. Az interneten vett, Magyarországon engedéllyel nem rendelkező spot-onok mindegyike tartalmazta ugyan a termék csomagolásán feltüntetett hatóanyag-mennyiséget, de az ellenőrzésen szintén elbuktak, mert a magyarországi forgalmazásukra nem volt engedély.

A hivatal felhívta a figyelmet, hogy a nem engedélyezett készítmények használatának kockázata jelentős, vásárlásuk nem javasolt.

Himalája perzsa macska a budapesti nemzetközi macskakiállításon 2013. december 14-én. Fotó: Czimbal Gyula / MTI

A Nébih eljárást indít az érintett készítmények gyártóival és belföldi forgalmazóival szemben, ezzel párhuzamosan megkezdődött minden, geraniolt tartalmazó állat-egészségügyi biocid termék felülvizsgálata. Az eljárás a laboratóriumi vizsgálatokon túl kiterjed a termékek hatékonyságát bizonyító dokumentációk felülvizsgálatára és az előny-kockázati viszonyok újraértékelésére is. A részletes vizsgálati eredmények, és a termékek rangsora elérhető a Nébih honlapján. (MTI)