Savat öntöttek az arcukra, most modellek a kifutón

Savas támadásban elcsúfított arcú nők tartottak divatbemutatót Indiában. Az első ilyen jellegű rendezvényen kilenc sebhelyes arcú nő lépett a kifutóra szombat este egy újdelhi szállodában. A manökenek a legnevesebb indiai divattervezők, köztük Rohit Bal, Ranna Gill és Archana Kochbar ruháit viselték, és a hétköznapoktól eltérően arcát most egyikük sem takarta el. 

A divatbemutató résztvevőiFotó: DOMINIQUE FAGET/AFP

A Lalit szállodában tartott szokatlan divatshow-t a Make Love Not Scars nevű civil szervezet rendezte, amely a savas támadások túlélőit segíti életük - és olykor arcuk - újjáépítésében. A divatbemutató célja az volt, hogy önbizalmat adjon a savas támadásban elcsúfított arcú nőknek, akik közül sokan a megvetéstől, az elborzadó tekintetektől tartva nem mernek emberek közé menni. 

Reshma Qureshi készül a bemutatóraFotó: DOMINIQUE FAGET/AFP

A civil szervezet szerint Indiában évente hivatalosan is több száz nő válik savas támadás áldozatává férje vagy más rokona részéről, de a valós szám inkább ezres nagyságrendű, mert a helyi hatóságok eltitkolják az esetek egy részét, az áldozatok némelyike meghal, mielőtt vizsgálat indulna, és vannak nők, akik a támadás ellenére is az őt bántalmazó családban maradnak. Az aktivisták tudnak olyan áldozatról, aki három támadás után is a férje mellett maradt. 

Reshma Qureshi a kifutónFotó: DOMINIQUE FAGET/AFP

A Make Love Not Scars aktivistái igyekeznek meggyőzni az áldozatokat, hogy nem ők csúnyák, hanem a társadalom, amelyben élnek, és nem nekik kell eltakarniuk az arcukat, hanem a világnak kell megváltoznia. (MTI)

Mohini a kifutónFotó: DOMINIQUE FAGET/AFP

A savas támadásokról korábban részletesen írt a feminfo, ahogy az indiai nők helyzetéről is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.