Orbán: Európának nem szabad bezárkóznia, ha ezt teszi, elveszíti a fejlődés lehetőségét

POLITIKA
2017 november 27., 08:54
comments 148

Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke beszédet mondott a Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fórumának megnyitóján.

Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke (középen, b-j) érkezik a KKE csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fórumának megnyitójára a Papp László Budapest Sportarénában 2017. november 27-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke (középen, b-j) érkezik a KKE csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fórumának megnyitójára a Papp László Budapest Sportarénában 2017. november 27-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Orbán Viktor a hirado.hu és az MTI szerint arról beszélt, hogy:

  • Mi 16-an egy olyan egybefüggő térséget alkotunk, ami az európai nagyhatalmak, Németország és Oroszország között helyezkedik el, és már most is az európai kontinens gazdasági növekedésének motorja, ami dinamikus növekedés előtt áll.
  • A térség a következő időszakban Európa meghatározó részévé válik, 16 országról, és 119 millió emberről van szó. 11-en az EU tagjai vagyunk, 5-en pedig oda igyekszünk.
  • Európának nem szabad bezárkóznia, mert ha bezárkózik, elveszíti a fejlődés lehetőségét, és főleg most nem szabad bezárkóznia, amikor olyan történelmi kihívásokkal néz szembe, amelyeket csak akkor tud megválaszolni, ha erős szövetségesei vannak.
  • Mindig is nyitottak voltunk, nagy lehetőségként tekintettünk a Kínával történő együttműködésre.
  • Az elmúlt 6 évben kiszélesedtek az együttműködések, például a közlekedés, oktatás, kultúra és az egészségügy területén is rendszeressé váltak a tanácskozások. Együttműködésünk az Európa és Kína közti kapcsolatok alakításának meghatározó tényezőjévé váltak.
  • Korábban Ázsia modernizációja csak úgy volt lehetséges, ha Európa technológiai és pénzügyi forrásokkal segített, most a Kelet csillaga áll magasan. Ázsia és Kína felemelkedésének korszakát éljük, most következik az, hogy Európa további fejlődéséhez szükség lesz a kelet technológiai és pénzügyi részvételére.
photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA
  • Az együttműködés sikeréből egész Európa és az unió is profitál: igazi win-win helyzetet hoztunk létre.
  • Kína rendelkezik azokkal a forrásokkal és kapacitásokkal, amikkel olyan fejlesztéseket és beruházásokat lehet Közép-Európában véghez vinni, amik európai forrásokból ma nem lehetségesek. Az új világrendben jellemző a nagy, sikeres távol-keleti vállalatok széleskörű jelenléte a nyugati piacokon, így Magyarországon is.
  • Az új globalizációs világrend új formákat is magával hozott. Kína elnökének az „egy öv, egy út” kezdeményezésére úgy tekintünk, mint a globalizáció új formájára. Nem tanárokra és diákokra osztja a világot, hanem kölcsönös tiszteleten és előnyökön alapul.
  • Ma megjelenik a Budapest-Belgrád-vasútvonal kínai finanszírozással történő felújítására vonatkozó közbeszerzési felhívás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.