Orbán: Európának nem szabad bezárkóznia, ha ezt teszi, elveszíti a fejlődés lehetőségét

POLITIKA
2017 november 27., 8:54
comments 149

Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke beszédet mondott a Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fórumának megnyitóján.

photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke (középen, b-j) érkezik a KKE csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fórumának megnyitójára a Papp László Budapest Sportarénában 2017. november 27-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Orbán Viktor a hirado.hu és az MTI szerint arról beszélt, hogy:

 • Mi 16-an egy olyan egybefüggő térséget alkotunk, ami az európai nagyhatalmak, Németország és Oroszország között helyezkedik el, és már most is az európai kontinens gazdasági növekedésének motorja, ami dinamikus növekedés előtt áll.
 • A térség a következő időszakban Európa meghatározó részévé válik, 16 országról, és 119 millió emberről van szó. 11-en az EU tagjai vagyunk, 5-en pedig oda igyekszünk.
 • Európának nem szabad bezárkóznia, mert ha bezárkózik, elveszíti a fejlődés lehetőségét, és főleg most nem szabad bezárkóznia, amikor olyan történelmi kihívásokkal néz szembe, amelyeket csak akkor tud megválaszolni, ha erős szövetségesei vannak.
 • Mindig is nyitottak voltunk, nagy lehetőségként tekintettünk a Kínával történő együttműködésre.
 • Az elmúlt 6 évben kiszélesedtek az együttműködések, például a közlekedés, oktatás, kultúra és az egészségügy területén is rendszeressé váltak a tanácskozások. Együttműködésünk az Európa és Kína közti kapcsolatok alakításának meghatározó tényezőjévé váltak.
 • Korábban Ázsia modernizációja csak úgy volt lehetséges, ha Európa technológiai és pénzügyi forrásokkal segített, most a Kelet csillaga áll magasan. Ázsia és Kína felemelkedésének korszakát éljük, most következik az, hogy Európa további fejlődéséhez szükség lesz a kelet technológiai és pénzügyi részvételére.
photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA
 • Az együttműködés sikeréből egész Európa és az unió is profitál: igazi win-win helyzetet hoztunk létre.
 • Kína rendelkezik azokkal a forrásokkal és kapacitásokkal, amikkel olyan fejlesztéseket és beruházásokat lehet Közép-Európában véghez vinni, amik európai forrásokból ma nem lehetségesek. Az új világrendben jellemző a nagy, sikeres távol-keleti vállalatok széleskörű jelenléte a nyugati piacokon, így Magyarországon is.
 • Az új globalizációs világrend új formákat is magával hozott. Kína elnökének az „egy öv, egy út” kezdeményezésére úgy tekintünk, mint a globalizáció új formájára. Nem tanárokra és diákokra osztja a világot, hanem kölcsönös tiszteleten és előnyökön alapul.
 • Ma megjelenik a Budapest-Belgrád-vasútvonal kínai finanszírozással történő felújítására vonatkozó közbeszerzési felhívás.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt