Sikeres volt a korallátültetés Ausztráliában

2017 november 27., hétfő 10:58
13
A Nagy-korallzátony a globális felmelegedés miatt került veszélybe. A korallok nagyon érzékenyek a víz hőmérsékletének növekedésére. Fotó: Jean-Michel Mille/Only France

Nyolc hónappal az első korallátültetés után sikeresnek minősítették a kísérletet az ausztrál Southern Cross Egyetem kutatói, akik a korallok áttelepítésével a felmelegedő óceánban pusztuló Nagy-korallzátony megmentésén kísérleteznek.

A kísérlet részeként a Heron-sziget környékén, a még nem károsodott részről gyűjtöttek korallpolipoktól ivarsejtet, amit aztán lárvává nevelve ültettek át már károsodott részekre. Nyolc hónappal később úgy tűnik, hogy az áttelepített korall szépen fejlődik.

A kutatók szerint kísérletük bebizonyította, hogy "elkezdhetjük helyreállítani és meggyógyítani a pusztoló korallpopulációt azokon a területeken, ahol a korallok természetes lárvautánpótlása nem biztosított".

Az ígéretes kísérlet nyomán a tudósok most azzal foglalkoznak, hogy a technológiát tovább fejlesszék, és szélesebb skálán tegyék lehetővé a pusztuló korallzátonyok újjáélesztését. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt