Sikeres volt a korallátültetés Ausztráliában

környezetvédelem
2017 november 27., 10:58
comments 13
photo_camera A Nagy-korallzátony a globális felmelegedés miatt került veszélybe. A korallok nagyon érzékenyek a víz hőmérsékletének növekedésére. Fotó: Jean-Michel Mille/Only France

Nyolc hónappal az első korallátültetés után sikeresnek minősítették a kísérletet az ausztrál Southern Cross Egyetem kutatói, akik a korallok áttelepítésével a felmelegedő óceánban pusztuló Nagy-korallzátony megmentésén kísérleteznek.

A kísérlet részeként a Heron-sziget környékén, a még nem károsodott részről gyűjtöttek korallpolipoktól ivarsejtet, amit aztán lárvává nevelve ültettek át már károsodott részekre. Nyolc hónappal később úgy tűnik, hogy az áttelepített korall szépen fejlődik.

A kutatók szerint kísérletük bebizonyította, hogy "elkezdhetjük helyreállítani és meggyógyítani a pusztoló korallpopulációt azokon a területeken, ahol a korallok természetes lárvautánpótlása nem biztosított".

Az ígéretes kísérlet nyomán a tudósok most azzal foglalkoznak, hogy a technológiát tovább fejlesszék, és szélesebb skálán tegyék lehetővé a pusztuló korallzátonyok újjáélesztését. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.