11 millió forintért mondaná csak el a rendőrség, kiket rendel ki védőügyvédnek

bűnügy
2017 november 28., 09:22
comments 70

Az Index egy olvasója azzal kereste meg a XIX. kerületi rendőrkapitányságot, hogy szeretné tudni, a kapitányság pontosan kiket dolgoztat kirendelt védőügyvédként. Azért kérdezte éppen ezt, mert úgy tudja, hogy a kispesti büntetöeljárások 90 százalékának esetében évek óta ugyanazt az ügyvédet rendelik ki.

Az Átlátszó közadatigénylő rendszerén keresztül feltett kérdésekre a rendőrség azt válaszolta, hogy mivel nekik erről nincs nyilvántartásuk, és kézzel kellene kigyűjteniük az adatokat, erre csak akkor van módjuk, ha Dankó úr fizet 11,5 millió forintot.

A kirendelt védői rendszerrel évek óta foglalkozó Helsinki Bizottság munkájának köszönhetően Strasbourgban 2016 novemberében már született egy ítélet arról, hogy a magyar állam nem titkosíthatja az ügyvédek kilétét. A kispesti rendőrük most nyilván ezt az ítéletet igyekeztek kicselezni azzal, hogy kiadják ugyan, de csak irtózatosan magas ellenszolgáltatás fejében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.