A vádpontok többségében felmentették a Bengáziban működő amerikai nagykövetség elleni támadás vezetőjét

Az amerikai bíróság kedden csak terrorizmus miatt ítélte el a Bengáziban működő amerikai nagykövetség elleni 2012-es támadás vezetőjét, Ahmed Abu Khattalát, ugyanakkor J. Christopher Stevens nagykövet és három munkatársának meggyilkolását nem tudták rábizonyítani. A washingtoni bíróság a 46 éves líbiai férfit az ellene hozott 18 vádpontból csak négyben találta bűnösnek.

Abu Khattala volt a vezetője annak a szélsőséges brigádnak, amely szigorúbb iszlamista törvényeket akart bevezetni Líbiában. Az amerikai hírszerzés szerint Khattala brigádján kívül több csoport is részt vett az amerikai nagykövetség elleni támadásokban. A férfit 2014 júniusában fogták el az amerikai egységek, és a haditengerészet egyik hajóján hallgatták ki.

A támadás idején még Hillary Clinton volt a külügyminiszter, akit az elnökválasztási kampányban a republikánusok azzal vádoltak, hogy nem tett meg mindent a nagykövetség védelme érdekében. (Washington Post)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.