Nálunk is van egy Pocahontas! - viccelődött Trump az indián veteránok fogadásán

Második világháborús rézbőrűeket fogadott az Egyesült Államok sápadtarcú elnöke, Donald Trump, a Fehér Házban. A sárgák ellen Ivo Dzsimánál is helyt álló navajo törzs szépkorú tagjait többek között e szavakkal köszöntötte:

"Önök sokkal előbb itt voltak, mint közülünk bárki. Habár van egy képviselőnk a kongresszusban, akiről azt mondják, hogy már régóta itt volt. Pocahontasnak hívják."

Trump egy demokrata szenátorra, Elizabeth Warrenre célzott, akit azzal gúnyolt már a kampány idején is, hogy karrierje elején irokéz nemzetiségűként regisztrálta magát két egyetemen is. Trump szerint etnikai kisebbségként így akart Warren előnyhöz jutni, ám a szenátornő állítja, hogy az ősei között tényleg voltak őslakosok.

Donald Trump navajo veteránokat köszönt.Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A demokraták felháborodtak, hogy még egy őslakosokat köszöntő alkalomkor is rasszista viccre vetemedett Trump, és különösen visszásnak érezték, hogy éppen Andrew Jackson elnök portréja előtt fogadta a veteránokat. Jackson elnök írta alá az indiánok kitelepítését (és kiirtását) lehetővé tevő törvényt 1830-ban. A Fehér Ház egyik szóvivője közölte, hogy Trump megjegyzésében semmi rasszizmus sem volt. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.