Radioaktív kártyalapokkal csaltak egy berlini étteremben

külföld
2017 november 28., 17:39

Rendőrök rohantak meg egy berlini éttermet, ahol 125-ös jódizotóppal jelölt kártyákkal cinkeltek. A rendőrség szerint a csalók a lapokat egy rejtett detektorral tudták megkülönböztetni a többitől. 

A rendőrök úgy jutottak el az étteremhez,hogy radioaktív kártyatöredékeket találtak a szemétben egy hulladékkezelő telep rutinellenőrzésekor egy éve. Ezután a hulladékgyűjtő jármű útvonalát követve azonosították a kártyák forrását. A rajtaütésnél 13 cinkelt kártyát találtak. 

A jód-125 izotóp orvosi célra használható. Felezési ideje 60 nap, védőfelszerelés nélküli közvetlen érintése veszélyt jelent az egészségre.   

A rendőrség elrendelte a helyszín lezárását és megtisztítását, a hatóság közlése szerint komolyabb veszély nem áll fenn. (MTI/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.