Elcserélte a hatóanyagokat a miskolci gyógyszerész, gyerekeket mérgezett meg a végbélkúp

baleset
2017 november 29., 16:36
comments 143

Valamit csúnyán elrontottak a végbélkúp készítése közben egy miskolci patikában, a 444 tudomása szerint a Fehér Hollóban.

A 444 először egy olvasói levélből értesült arról, hogy a patikában összeállított és elrontott kúp miatt állítólag több gyerek is kórházba került Miskolcon. A levélíró szerint a gyógyszerész, amikor rájött a bajra, egyenként kereste meg azokat, akik ilyen kúpot vettek, és elkérte a gyógyszert, mondván, vizsgálatra kell vinnie. (Gyógyszerész forrásunk szerint ez egyébként szakmailag jó reakció volt a gyógyszerésztől.) Miközben a kérdésekkel teli leveleket írtam az önkormányzatnak, a jegyzőnek és a rendőrségnek, közlemény érkezett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi intézettől, ami azzal kezdődött, hogy

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt bejelentést tett a rendőrség felé az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) miután egy bejelentést követő laboratóriumi vizsgálat kapcsán arra a megállapításra jutott, hogy egy gyógyszerész egy adag magisztrális gyógyszer (kúp) készítése közben valószínűsíthetően felcserélt két gyógyszer hatóanyagot. A vizsgálat jelenleg is tart, a gyógyszertár működési engedélyét az ellenőrzés lezárásáig felfüggesztette az OGYÉI.

A levél ezután több fontos részletet is elmesélt az alapügyről és a vizsgálatról:

Az OGYÉI egy bejelentésből értesült arról, hogy egy miskolci gyógyszertárban, egy gyógyszerész által készített (magisztrális) gyógyszer az alkalmazása során nem várt, a készítmény minőségi hibájára utaló tüneteket okozott. A jelzést követően a gyógyszertárak felügyeletét ellátó Tisztigyógyszerészi Főosztály munkatársai azonnal a helyszínre érkeztek és megkezdték a feltételezett minőségi hiba kivizsgálását. A laborvizsgálatok és az adatok elemzése alapján azonnali intézkedést rendelt el az országos tiszti főgyógyszerész, többek között az elkészített, de még fel nem használt gyógyszereket visszagyűjtette az összes érintett betegtől és a gyógyszertárból. 

Ez azonban már csak utólagos kárelhárítás volt, hiszen többen azonnal felhasználták a kúpot:

A valószínűsíthető gyógyszerhatóanyag csere miatt a kúp olyan tüneteket okozott, mely miatt több gyerek kórházi ellátásra szorult. Az OGYÉI saját hatáskörében eljárva kivizsgálta az ügyet, értesítette a társhatóságokat és bejelentést tett az illetékes rendőri szerv felé. Az érintett gyógyszertár a hatóság munkatársaival mindvégig együttműködött, az érintett gyógyszerész a felelősségét elismerte.

Az OGYÉI szerencsére arról értesült, hogy 

A gyermekeket hazaengedték a kórházból, esetükben maradandó egészségkárosodás nem merült fel.

Próbaképpen felhívtam a Fehér Hollót. A telefont felvevő alkalmazott az Adonisz patikába irányított át. Amikor megkérdeztem, hogy eszerint zárva vannak-e, azt válaszolta, hogy igen, felújítás és leltár miatt. Amikor rákérdeztem, hogy nem a gyerekkúp-ügy miatt történt-e ez, azt mondta, hogy erre nem válaszol. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.