Jeszenszky Géza: Én nyugati vagyok, európai vagyok, Európának drukkolok

politika
2017 november 29., 08:25
comments 173

Jeszenkszky Géza volt Rónai Egon vendége a keddi Egyenes beszédben, melyben szokatlanul sok olyan dologról volt szó, melynek semmi értelmét nem látja. Ilyen például a gazdasági kapcsolatok erősítése Kínával. Jeszenkszky arra is emlékeztetett, hány amerikai vállalatot tett tönkre korábban a filléres kínai dömpingáru. Úgy véli, Trump is azért tudott nyerni, mert azt ígérte, tesz valamit ez ellen a folyamat ellen. „ Nem biztos, hogy ez a gazdasági szerelem, ez jó.”

„Az, hogy a Keletnek áll a csillag, Keleté a jövő, még ha így lenne, akkor sem örülnék, én nyugati vagyok, európai vagyok, én Európának drukkolok.”

Ahogy a Kínához dörgölőzést, úgy a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítését sem érti, pláne, hogy utóbbit a magyar állam fizeti, ráadásul hitelből. A déli nyitás sikertelenségéről és a kereskedőházak bezárásáról azt mondta, már maga az ötlet is nevetséges volt. 

Arról, hogy az emberi jogok megsértését miért nem kértük számon új kedvenc gazdasági partnerünkön, azt mondta, vannak dolgok, amikről nem kell beszélni, nem lenne értelme, ez is ilyen. Szerinte a nyílt diplomácia nagyon jól hangzik, de valójában a diplomácia sohasem lehet teljesen nyílt. Hozzátette, „Kína sajnos javíthatatlan az emberi jogok tekintetében”. 

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.