Jeszenszky Géza: Én nyugati vagyok, európai vagyok, Európának drukkolok

Jeszenkszky Géza volt Rónai Egon vendége a keddi Egyenes beszédben, melyben szokatlanul sok olyan dologról volt szó, melynek semmi értelmét nem látja. Ilyen például a gazdasági kapcsolatok erősítése Kínával. Jeszenkszky arra is emlékeztetett, hány amerikai vállalatot tett tönkre korábban a filléres kínai dömpingáru. Úgy véli, Trump is azért tudott nyerni, mert azt ígérte, tesz valamit ez ellen a folyamat ellen. „ Nem biztos, hogy ez a gazdasági szerelem, ez jó.”

„Az, hogy a Keletnek áll a csillag, Keleté a jövő, még ha így lenne, akkor sem örülnék, én nyugati vagyok, európai vagyok, én Európának drukkolok.”

Ahogy a Kínához dörgölőzést, úgy a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítését sem érti, pláne, hogy utóbbit a magyar állam fizeti, ráadásul hitelből. A déli nyitás sikertelenségéről és a kereskedőházak bezárásáról azt mondta, már maga az ötlet is nevetséges volt. 

Arról, hogy az emberi jogok megsértését miért nem kértük számon új kedvenc gazdasági partnerünkön, azt mondta, vannak dolgok, amikről nem kell beszélni, nem lenne értelme, ez is ilyen. Szerinte a nyílt diplomácia nagyon jól hangzik, de valójában a diplomácia sohasem lehet teljesen nyílt. Hozzátette, „Kína sajnos javíthatatlan az emberi jogok tekintetében”. 

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.