Jeszenszky Géza: Én nyugati vagyok, európai vagyok, Európának drukkolok

politika
2017 november 29., 08:25
comments 173

Jeszenkszky Géza volt Rónai Egon vendége a keddi Egyenes beszédben, melyben szokatlanul sok olyan dologról volt szó, melynek semmi értelmét nem látja. Ilyen például a gazdasági kapcsolatok erősítése Kínával. Jeszenkszky arra is emlékeztetett, hány amerikai vállalatot tett tönkre korábban a filléres kínai dömpingáru. Úgy véli, Trump is azért tudott nyerni, mert azt ígérte, tesz valamit ez ellen a folyamat ellen. „ Nem biztos, hogy ez a gazdasági szerelem, ez jó.”

„Az, hogy a Keletnek áll a csillag, Keleté a jövő, még ha így lenne, akkor sem örülnék, én nyugati vagyok, európai vagyok, én Európának drukkolok.”

Ahogy a Kínához dörgölőzést, úgy a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítését sem érti, pláne, hogy utóbbit a magyar állam fizeti, ráadásul hitelből. A déli nyitás sikertelenségéről és a kereskedőházak bezárásáról azt mondta, már maga az ötlet is nevetséges volt. 

Arról, hogy az emberi jogok megsértését miért nem kértük számon új kedvenc gazdasági partnerünkön, azt mondta, vannak dolgok, amikről nem kell beszélni, nem lenne értelme, ez is ilyen. Szerinte a nyílt diplomácia nagyon jól hangzik, de valójában a diplomácia sohasem lehet teljesen nyílt. Hozzátette, „Kína sajnos javíthatatlan az emberi jogok tekintetében”. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt