Rex Tillerson szerint nem baj, hogy elvesznek egy csomó pénzt a minisztériumától, mert úgyis mindjárt megoldják a világ problémáit

külföld
2017 november 29., 13:06
comments 7

Donald Trump kormánya nemrég az amerikai külügyminisztérium költségvetésének 31 százalékos megvágását javasolta. Az ötlet nem váltott ki egyöntetű tetszést, de külügyminisztere, Rex Tillerson igyekezett megvédeni főnökét. Kedden arról beszélt a washingtoni Wilson Centerben, hogy a költségcsökkentés ötlete részben azon a várakozásukon alapul, hogy hamarosan képesek lesznek megoldani jópár olyan globális konfliktust, amelyek diplomáciai és humanitárius kezelése jelenleg jelentős összegeket emészt fel.

Mondjuk pont a beszédével egyidőben hajtotta végre Észak-Korea a legújabb rakétakísérletét, márpedig erre a problémára egyelőre az elrettentés az egyetlen ötlete az amerikaiaknak, az pedig elég költséges dolog.

Tillerson a Wilson Centerben egyebek mellett a külügyminisztérium volt tervezési igazgatója, David McKean bírálataira próbált válaszolni. McKean szerint Tillersonnak mániájává vált a minisztérium átszervezése, még a jelentékeny diplomáciai munka beáldozása árán is. Nem ő volt az egyetlen magasrangú diplomata, aki tiltakozott. Váradlanul lemondott posztjáról a minisztérium átszervezésének felügyeletével megbízott Maliz Beams, két ismert amerikai diplomata, Nicholas Burns és Ryan Crocker pedig arra figyelmeztetett, hogy a költségcsökkentés és a kormányzat diplomatákat és úgy általában a diplomáciát fitymáló attitüde az amerikai külügyi szolgálat szétesésével fenyeget.

Minderre Tillerson azt felelte, hogy "sértőnek" érzi a sugallmazást, hogy "valahogy olyan külügyminisztériumunk van, ami nem működik". Majd tovább érvelt azzal, hogy a világ békésebbé vált. Közben a védelmi minisztériumban éppen arról tájékoztatta az újságírókat az amerikai erők afganisztáni parancsnoka, John Nicholson tábornok, hogy éppen "drámaian növekedni fog az előző évhez képest" az amerikaiak aktív szerepválalása Afganisztánban. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.