Öngyilkossága volt a háborús bűnös rendező utolsó nagyjelenete

külföld
2017 november 30., 12:22
comments 174

Váratlan véget ért a hágai Nemzetközi Törvényszék utolsó ítélethirdetése: a délszláv háború idején elkövetett háborús bűnök kivizsgálására 24 évvel ezelőtt létrehozott tövényszéken a boszniai horvát Slobodan Praljak tábornok mérget vett be, és nem sokkal később a kórházban meghalt

photo_camera Fotó: -/AFP

Az ilyen jelenetek nem megszokottak a bíróságokon, pláne nem a hágai Nemzetközi Törvényszéken, és jogos a kérdés, vajon hogyan csempészte be a terembe az üvegcsét, melynek tartalmát az ítélethirdetés közben színpadias mozdulattal húzta le. A holland ügyészség közlése szerint asszisztált öngyilkosság és gyógyszerrel való visszaélés gyanújával nyomoznak, tehát azt feltételezik, hogy valaki segített Praljaknak terve végrehajtásában. Toma Fila szerb ügyvéd, aki több vádlottat is képviselt a törvényszék előtt, úgy nyilatkozott, hogy aki a tárgyalóterembe akar bejutni, annak nagyjából ugyanolyan biztonság ellenőrzésen kell keresztülmennie, mint egy repülőtéren. Míg a fém tárgyakat gyorsan kiszúrják, „tablettákat és kis mennyiségű folyadékot” nem biztos, hogy észrevesznek. 

A nyomozók vizsgálják, ki segített Praljaknak, mit tartalmazott az üvegfiola, és hogyan lehetett becsempészni a tárgyalóterembe.   

Producer és rendező

A 72 éves egykori tábornok végig tagadta, hogy háborús bűnös lenne, a szerdai ítélethirdetésen számos vádpont alól fel is mentették, de 20 éves börtönbüntetését így sem mérsékelték.
Slobodan Praljak 1945. január 2-án született a boszniai Čapljinában. Apja, Mirko a jugoszláv politikai rendőrség Népvédelmi Osztályának, az OZNÁ-nak dolgozott. Praljak három diplomát szerzett, villamosmérnöki végzettsége mellett hallgatott filozófiát és szociológiát, 1972-ben pedig a zágrábi színművészeti egyetemen végzett. 1973-tól szabadúszóként dolgozott, 

volt színházrendező Zágrábban, Eszéken és Mostarban, de a televíziózásban is sikereket ért el. 

A horvát függetlenségi háború kezdetén, 1991-ben önként jelentkezett a horvát hadseregbe, és saját egységet alapított zágrábi művészek és értelmiségiek segítségével Sunjában. Vezérőrnagyi rangig vitte, 1993-ban pedig a boszniai horvát védelmi tanács vezérkari főnökévé választották. Kétes hírnevet végül azzal szerzett, hogy 1993. november 10-én leromboltatta a boszniai horvátok kulturális és politikai központjának számító Mostarban a Stari most hidat, állítása szerint azért, hogy megakadályozza, hogy a bosnyákok megtámadhassák a városban élő horvátokat. Praljak fő célja az volt, hogy Bosznia-Hercegovinán belül szövetségeseivel létrehozzon egy horvát bábállamot, melynek fővárosa Mostar lett volna.

photo_camera Fotó: STRINGER/AFP

A Neretva folyó két partját összekötő, 450 éves Stari most, azaz Öreg híd lerombolása mellett a 18 hónapon át tartó horvát-bosnyák háború alatt megsemmisült a történelmi város könyvtára, a ferencesrendi monostor, tizenkét mecset és a püspöki palota is. 

Praljak a híd elpusztítása után azt mondta: „Csak egy régi híd volt.” 

A törvényszék előtt azonban már nem csak a város lerombolásáért kellett felelnie, hanem azokért a bűnökért is, melyeket a boszniai muszlim lakosság ellen elkövetett. Praljakot és társait gyilkossággal, kínzással, deportálással és nemi erőszakkal vádolták meg a hágai Nemzetközi Törvényszéken. 2013-ban 20 évre ítélték, felülvizsgálati kérelmét most tárgyalták újra - de másodfokon sem változtattak börtönbüntetése időtartamán. Praljak az - élőben közvetített - ítélethirdetés közben, percekkel azután, hogy kiderült, börtönben kell maradnia, azt mondta: „Slobodan Praljak nem háborús bűnös. Visszautasítom a bíróság döntését”, majd elővett egy kis barna üvegcsét, melynek tartalmát megitta, és bejelentette, hogy mérget ivott. A színpadias jelenet után azonnal felfüggesztették az ítélethirdetést, és orvost hívtak Praljakhoz, de nem sokkal később, a kórházban meghalt.

Horvát gyász

Halálhírét követően Andrej Plenkovic miniszterelnök sajtótájékoztatót hívott össze, melyen elítélte a bíróság döntését, az éppen hivatalos izlandi útján lévő Kolinda Grabar-Kitarovic államfő pedig hazautazott. Szerda este úgy ezer boszniai horvát gyűlt össze Mostarban, ahol gyertyákat gyújtottak Praljak emlékére. „Azért jöttem ide, hogy támogassam tábornokainkat, és lerójam tiszteletem Praljak tábornok előtt” - nyilatkozta a Reutersnek egy boszniai horvát háborús veterán, Darko Drmac. „Ő a hősünk és büszkeségünk.”

photo_camera Fotó: ELVIS BARUKCIC/AFP

A hágai Nemzetközi Törvényszék az öngyilkosság ellenére végül ítéletet hirdetett, és Praljak és öt társa ügyében megerősítette az első fokú döntést, elítélték őket háborús bűncselekmények miatt, és megállapították Horvátország akkori vezetőinek felelősségét is a csoport által elkövetett bűncselekményekben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.