Pénzzel csábítanának lakókat egy svájci faluba

külföld
2017 december 01., 11:06
comments 111

Huszonötezer svájci frank (mintegy 6,7 millió forint) felajánlásával próbálja letelepedésre csábítani a fiatalokat egy apró svájci falu, amelynek az ország számos másik hegyi településéhez hasonlóan egyre fogyatkozik a lakossága.

Beszámolók szerint a festői fekvésű Albinen lakói csütörtökön döntöttek a javaslat elfogadásáról, annak ellenére, hogy az elmúlt napokban svájci és külföldi látogatók sokasága árasztotta el a falut a már korábban meghirdetett ajánlat után érdeklődve. Az egyórás falugyűlésen mintegy 100 ember vett részt, a javaslatot 71:29 arányban szavazták meg. 

A 250 fős település hatósága szerint a szomszédos Olaszországból egyenesen bőröndökkel érkezett egy csapatnyi ember, hogy felvegye a letelepedési támogatást.

A felnőttenként 25 ezer svájci frank azonban csak bizonyos feltételek teljesülése esetén jár. A letelepedőknek 45 évesnél fiatalabbnak kell lenniük és legkevesebb 200 ezer frankért kell otthont vásárolniuk vagy építtetniük, legalább egy évtizedig a faluban kell élniük. Állandó jelleggel kell a faluban élniük, albineni otthonuk nem lehet másodlagos lakhelyük. Gyermekek után 10 ezer frank jár, így egy négytagú család összesen 70 ezer frank (18,8 millió forint) támogatást kaphat.

A projekt finanszírozására egy évi 100 ezer frankból gazdálkodó különleges alapot hoznak létre.

A csütörtöki szavazást megelőzően Beat Jost polgármester figyelmeztette a falulakókat, hogy Albinen az eltűnés szélén áll. Mint hangsúlyozta: "rengeteget veszítettünk az elmúlt 30 évben, egyebek között a postahivatalunkat és az iskolánkat. 2018-ban pedig a helyiek több mint fele már nyugdíjas lesz".

Más svájci falvak is igyekeznek orvosolni a lakosság elöregedésének és a városokba vándorlásának problémáját, például kedvezményes telekárakkal és tömegközlekedéssel. Gondo falucska olcsó áram garantálásával próbál magához csábítani egy technológiai vállalatot. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.